Share |

Jarní Festival Psychologie.cz 2015 proběhne v březnu

foto: pořadatel akce

Jarní Festival Psychologie.cz. se koná během soboty a neděle 21.- 22. března 2015 v pražském kině Atlas. Vystoupí zde jedenáct odborníků z oblasti psychologie, psychiatrie, sebepoznání a osobního rozvoje.
 
Alena Večeřová Procházková - Břišní mozek
Naše břicho je do značné míry autonomním centrem s neobyčejně silným soustředěním nervových buněk. Někteří vědci dokonce hovoří o "enterickém nervovém systému" (ENS) jako o druhém mozku. Enterické (dříve vegetativní) nervové centrum může podobně jako jiná centra samostatně získávat a zpracovávat data, rozlišovat různé stavy a reagovat odpovídajícími činnostmi. Je dokonale funkčně uspořádáno a představuje integrovaný myslící systém. Mozek a enterické nervové centrum, "second brain", mají společnou řeč a jsou vzájemně propojeny - více než se dosud předpokládalo. Za třetí mozek se považují nervové pleteně kolem srdce. Daleko víc než jednoduché čerpadlo, jak se kdysi věřilo, je srdce velmi složitým systémem s vlastním funkčním "mozkem".
 
Peter Pöthe - Jak nás ovlivňují vzpomínky z dětství
Dětství je z pohledu mnoha psychoterapeutických směrů základem formování osobnosti a jejich vztahu v dospělosti. Způsob a forma, jakou se smyslové a emoční prožitky zapisují do paměti, však zůstává pro mnohé záhadou a tajemstvím. Ve své přednášce se jako dětský psychiatr a psychoterapeut snažím pomocí konkrétních příkladů a výsledků vědeckého zkoumání osvětlit cestu od zažitého vjemu, přes vzpomínku až po její uplatnění v běžném životě a vztazích.
 
Jitka Ševčíková - Výchova s láskou a rozumem
Přemýšleli jste někdy nad tím, že dnešní děti půjdou do důchodu po roce 2070? Připravujeme je na život ve světě, který si většina z nás nedovede ani představit. Možná si také pokládáte otázku, zda metody našich rodičů stačí i pro naše děti. Co je nejdůležitějším úkolem rodiče v dnešní době? Rodičovská láska je to nejdůležitější, co děti mají. Pomůže jim rozvíjet se, budovat si sebevědomí, empatii, vztah k lidem a celkový pohled na svět. Ale samotná láska nestačí. Děti potřebují hranice, respekt a pomoc při vývoji, teprve pak mohou dosáhnout svého největšího potenciálu. Téma se bude týkat emočního rozvoje dětí a emoční rovnováhy rodiče, jejich emoční, sociální, paměťové, pozitivní i spirituální inteligence.
 
Jan Bílý - Systemické konstelace a archetypy
V pohledu na celek, který nabízejí systemické a rodinné konstelace, se setkáváme jak s archetypy (Matka, Otec, Hrdina, Oběť, "To větší", Bůh atd.), tak i s mytologickým vnímáním reality. Proč je toto vnímání pro náš racionální svět důležité a jak se pracuje s archetypickými jevy a postavami v konstelacích - o tom pohovoří autor téměř desítky knih, holistický kouč a lektor seminářů osobního rozvoje.
 
Jana Randáková - Vztahová komunikace a její vliv na partnerství
Jak a co můžeme udělat sami se sebou, abychom nedošli k závěru "bože to je slepice" nebo "tak nemožného chlapa jsem neviděla"? Co je komunikace mezi lidmi a proč vnímáme věci různě? Jak očekávání zabíjí realitu a dary, které můžeme obdržet od muže, od ženy? Muž a žena – je to jiný živočišný druh? Láska a přijetí jako klíč ke změně vztahové komunikace.
 
Eva Hrončeková - Jak sny pomáhají
Sny jsou cestou do skrytých oblastí naší duše, promlouvají řečí obrazů, symbolů. Jak aktivně klást otázky, které povedou k odkrytí významu snů?Přicházejí, aniž bychom tušili proč. Jsou plné emocí, které v nás mnohdy přetrvávají celý den. Jsou příležitostí pochopit a přijmout své nevědomé aspekty, díky nimž můžeme najít cestu ke svému středu, ke svému Já. Podíváme se na sny z hlediska hlubinně-psychologické teorie, teorie vazby a resilience.
 
Jména dalších vystupujících odborníků budou zveřejněna v průběhu ledna.
 
Místo konání: Kino Atlas, Sokolovská 371/1, Praha 8 - Florenc (v budově České spořitelny, 50 metrů od stanice metra Florenc).
Termín: víkend 21.- 22. března 2015.
Časový rozvrh: sobota: 10.00 - 17.00, neděle: 10.00 - 16.00. Oba dny bude v čase 13.00-14.00 obědová pauza.
Kapacita: 140 míst.
Cena vstupného (oba dny): 1090,- do konce ledna, 1190,- do konce února, březen 1290,-.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.