Share |

DJ Ghonzales, spoluzakladatel Psychologie.cz a autor cvičení Bodylab. "Kapelu už nezaložím."

foto Jan Majer

Jan Smetánka aka DJ Ghonzales je sympaťák a renesanční člověk. Sportuje - vymyslel vlastní styl cvičení Bodylab. Založil web Psychologie.cz. Hrává jako DJ. Jak se tyhle obory vzájemně obohacují?
 
Co tě vedlo k založení Psychologie.cz?
Tento náš srdcový projekt vydáváme čtvrtým rokem s bratrancem Honzou Majerem. Když nám před lety došlo, že rodinnou hudební kapelu už asi nezaložíme, pustili jsme se společně do Psychologie.cz :) Nikdy předtím moje práce nebyla tak napínavá a uspokojivá.
Vedl mě k tomu zájem o osobní rozvoj, ale i můj vnitřní slib, že vystřídám zaměstnání za něco vlastního, s čím budu v souladu.
 
Co tě na tom nejvíc naplňuje?
Svoboda, pestrost. A také vědomí, že naše práce každý den pomáhá stále více lidem.
 
Věnuješ se i cvičení, které jsi sám vymyslel.
Bodylab pro veřejnost běží zhruba dva roky. Je to živý systém, do kterého zahrnuji techniky a přístupy, které jsem si sám v uplynulých letech osahal (a stále nové osahávám) a pokládám je za smysluplné a vzájemně se doplňující, ať už se jedná o přirozený pohyb, minimalistické cvičení s vlastní vahou, cvičení s kettlebells, autogenní trénink nebo meditaci. Cvičení je založeno na jednoduchosti, funkčnosti a zdravém rozumu.
 
Komu je určeno?
Zkusit to může úplně každý, předchozí zkušenost není například u základního kurzu nutná. Cvičení sedne hlavně tomu, kdo chce vyvážit dlouhé vysedávání u počítače a ve cvičení hledá výzvu, sebepoznání a praktický přesah do běžného života.
Klientům se snažím předat základní sadu znalostí a dovedností a podporuju je v tom, aby pak už spoléhali více sami na sebe. Zajít jednou týdně na trénink nestačí.
Kromě toho je skvělý, že se doposud na Bodylab akcích scházela příjemná parta lidí, která spolu často udržuje kontakt i mimo cvičení.
 
Jak se udržuješ v kondici?
Jedu si svůj soukromý Bodylab :) Ráno se převaluju po zemi a lezu po čtyřech sem a tam, párkrát týdně máchám s kettlebells, občas si jdu zasprintovat a zablbnout na hřiště nebo do parku a ideálně dvakrát týdně se dostanu na aikido. Hodně chodím.
V silovém tréninku se na určitý čas zaměřuju v rámci konkrétních programů na jednu až dvě věci, necvičím všechno najednou.
 
Myslíš, že tělo a duše jsou propojené náoby?
Ano. Moc nevím, co k tomu dál říct, abych nemudroval:) Mám rád přímočaré nekomplikované techniky, které kromě jiného toto spojení přinášejí, ať se jedná o meditaci vipassana nebo třeba autogenní trénink. Myslím, že o vipassaně v budoucnu ještě hodně uslyšíme.
 
Co bys poradil lidem z měst, kteří se snaží udržet v rovnováze?
Doporučuju zamyslet se nejdřív nad tím, jak jsem na tom teď se svým tělesným a duševním zdravím, kudy se chci vydat, co k tomu potřebuji, kam chci dojít a proč to chci dělat. Takové malé sebekoučování. Určitě se pak také vyplatí spojit se s někým, kdo mi v tom minimálně pro začátek pomůže (odborník, trenér). A pak už hurá do práce!
 
Co chystáš na jaro?
Těším se na Jarní Festival Psychologie.cz o víkendu 22.-23. března a další naše jarní akce, hlavně několikadenní mimopražské workshopy. S Psychologie.cz chystáme na květen další upgrade webu.
d dubna pak začíná další série pravidelných pražských Bodylab tréninků, včetně kettlebells, a začátkem května proběhne májový Bodylab Camp.
 
Jak jde dohromady zdravý životní styl s DJováním po nocích?
Za poslední rok DJing trochu flákám :) Tyto dva světy si vzájemně zrovna moc netykají a v poslední době mě to táhne k většímu klidu. Za těch 16 nádherných DJských let se má nádoba naplnila. Ale hudbu miluju a občas si rád zahraju.
 
Jak bojuješ s případnou kocovinou?
Nestává se to tak často, takže s tím nebojuju.
 
A co děláš proti šedi?
Na šedivých odstínech života není nic špatného, když jich není moc :)
 
http://psychologie.cz/
http://bodylab.cz/
 
Akce Psychologie.cz: http://psychologie.cz/akce/
Bodylab akce: http://bodylab.cz/index.php/sluzby/akce-workshopy
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.