Share |

Jan Kaplický by se dnes dožil 75 let, slaví to i Google

Koláž: Adam Ježek

Světově uznávaný architekt Jan Kaplický by dnes měl narozeniny.
Jan Kaplický žil od své emigrace v roce 1986 ve Velké Británii a jeho díla, která stavěl v duchu high-tech a organické architektury inspirované přírodními tvary, najdeme po celém světě. 
 
Společně se svým kolegou Davidem Nixonem založili uznávané architektonické studio Future Systems. Mezi jeho nejznámější stavby patří obchodní dům Selfridges v Birminghamu, nedávno otevřené muzeum Enza Ferrariho nebo tiskové centrum londýnského kriketového stadionu, za kterou byl oceněn nejprestižnější cenou za architekturu v Británii, The Stirling Prize.
 
Pokud jde o stavby v České republice, jedná se spíše o menší projekty, které se nedají srovnat s nerealizovaným projektem Národní knihovny, jejíž architektonickou soutěž Kaplický vyhrál. Jmenujme například dvě díla v projektu golfového resortu: Konopiště resort, pro který navrhnul vilu a klub Volavka. V roce 2014 by měl být postaven Kaplického „rejnok“ v Českých Budějovicích. Seznámit se s ranou Kaplického tvorbou máte možnost i v pražském Braníku, kde stojí vůbec první realizace Jana Kaplického u nás. Jedná se vilu navrženou ve stylu funkcionalismu pro rodinu Františka Dvořáka. Zájemci ji mohou vypátrat na adrese Na Dobešce 1, čp.1239, Praha 4-Braník.
 
Dnes si výročí připomíná i Google Doodle, tedy logo společnosti Google na jejich domovské stránce, které se mění u příležitosti různých oslav a svátků. Dnes je zakryto právě organickou architekturou Jana Kaplického. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.