Share |

Iron Sky - jeden z nejdiskutovanějších filmů Berlinale 2012 míří do českých kin

foto: Pořadatel

Temná sci-fi komedie Iron Sky měla celosvětovou premiéru 11. února 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Často diskutovaný a vysoce hodnocený snímek z finsko-německo-australské koprodukce se pyšní nejen neotřelou a sofistikovanou zápletkou, ale také více než čtvrt milionem diváků, kteří film zhlédli během premiérového, velikonočního víkendu a vynesli ho tak na přední příčky návštěvnosti kin. U nás bude k vidění 12. července 2012.

Invaze Čtvrté říše, kterou Nacisté plánovali 70 let ukryti na tajné základně na Měsíci, přichází od tvůrců sci-fi komedie Star Wreck: In the Pirkinning. V hlavních rolích se představí Julia Dietze, Udo Kier, Götz Otto, Christopher Kirby, Tilo Prückner či Stephanie Paul. Hudbu k filmu složila známá slovinská skupina Laibach, soundtrack vydala v České republice společnost EMI Czech Republic.

Iron Sky je netradičním filmem nejen svým příběhem, ale také svým „zrodem“. Tvůrci se rozhodli zapojit do příprav snímku filmové fanoušky. Ve světě dnes již rozšířený způsob kolektivního financování neboli crowdfunding vyzývá občany, aby se zapojili do financování projektu. Tak vznikla sbírka na Iron Sky. Kdokoliv, kdo přispěl byť jen jediným eurem, se tak dostal k běžně nepřístupným informacím o filmu a měl možnost získat válečné dluhopisy.

Dalším způsobem, jak tvůrci podpořili popularitu svého snímku, byla možnost, aby si fanoušci přes internetové stránky Iron Sky zadali město a stát, ve kterém chtějí film vidět. V České republice se tak vedle Prahy, Brna a Ostravy objevily požadavky na projekce např. v Hradci Králové, Třeboni, Příbrami nebo Mostě.

Iron Sky
Režie: Timo Vuorensola
Scénář: Michael Kalesniko
Hrají: Udo Kier, Julia Dietze, Tilo Prückner, Götz Otto, Peta Sergant
Žánr: akční, komedie, sci-fi
Rok výroby: 2012
Země původu: Finsko, Německo, Austrálie
Stopáž: 93 min.

Více o filmu Iron Sky na www.filmeurope.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.