Share |

Ilustrátor Vladimír Strejček udělal plakát k High Jumpu. Jak?

foto: pořadatel akce

Plakát patnáctého ročníku otevřeného mistrovství České republiky v cliffdivingu, Desperados High Jump 2014, má na svědomí uznávaný ilustrátor a grafik Vladimír Strejček. Zakladatel respektovaného ilustrátorského studia Drawetc, otec kreslířských battlů Raw, spolumajitel labelu Urbanlegend a jeden z nejvyhledávanějších kreslířů u nás se tak jako patnáctý zapsal na seznam autorů plakátu letní akce High Jump. Každý ročník organizátoři osloví jiného umělce, aby pro tuto konceptuálně výjimečnou akci vytvořil vizuál.
 
Ani letos nebude v hřiměždickém lomu nouze o špičkové sportovní výkony. Svou účast již nyní potvrdila absolutní světová špička cliffdivingu.Tradičně se závodu zúčastní mimo jiné i nejlepší český cliffdiver Michal Navrátil. Závodit se bude ve skocích z dvanácti a šestnácti metrů, na houpačce a v disciplíně splashdiving.
 
Na letošním ročníku akce Desperados High  Jump 2014 vystoupí mnoho zajímavých hudebních projektů. Asi nejzvučnějším jménem line upu jsou angličtí matadoři festivalových podií Stereo MC`s, kteří v čele s raperem Robem Birchem odehrají djský  set. Live koncert si letos v Hřiměždicích zahrají české hip hopové legendy Indy a Wich nebo punk rocková parta Pipes and Pints. Kromě hudby čeká na návštěvníky také bohatý doprovodný program.
 
Vstupenky jsou v prodeji  a do konce června je lze zakoupit za zvýhodněnou cenu 500,-Kč v síti Ticketstream. Více informací o akci najdete na http://www.highjump.cz.
 
 
Rozhovor s Vladimírem Strejčkem
 
 
Můžete se ve stručnosti představit, kdo je Vladimír Strejček ? 
Jsem přerostlej fousatej kluk, co má dvě krásný děti a dvě zdravý ruce. Vedu už přes 12 let jedinej a jedinečnej ilustrátorskej ateliér DRAWetc (www.drawetc.com), kde s partou kamarádů realizujeme každý rok víc jak 400 zajímavejch projektů, k tomu ještě vedeme náš alternativní label Urbanlegend (www.urbanlegend.cz), ve kterým je prostor k vyřádění pro ilustrátory z široka daleka. K tomu přihoďte šňůru kreslících battlů RAW (www.r-a-w.cz), kde může každý, kdo přijde, sledovat digitální kresbu těch nejlepších ilustrátorů, designérů a komiksových autorů.A k tomu ještě přilepte komiksové digitální nakladatelství BigBook (www.bigbookbrotherhood.com), které bylo letos po třech letech vývoje spuštěno. A aby toho nebylo málo, ještě když zbude čas, tak na podzim pořádám v rámci Komiksfestu každoroční komiksovou soutěž ARNAL v kreslení těch nejlepších komiksových charakterů (www.superhrdina.com)… a když je večer a zbyde trochu času, tak piluju komiksové scénáře, komiksy do šuplíku, kresby pro kamarády a na iPhonu hraju Clash of Clans. A jestli jsem to nějak dost nezdůraznil, miluju kreslení … a komiks.
 
Na české ilustrátorské scéně působíte už dlouho.Někteří Vás dokonce považují za guru v této oblasti.Cítíte se tak?Čeho si ve své kariéře vážíte nejvíce? 
Přijde mi to těžko pochopitelné. Cítím se spíš jako stříbrohřbetej gorilák, co si klestí cestu, a nějak nemám čas řešit, kdo mě za co považuje. Znám mnoho lepších ilustrátorů, než jsem já, a dost šikovnějších organizátorů a obchodníků, proto nějak úplně nechápu, jak jestli ten termín guru na mně pasuje. Ale je fakt, že poslední rok až dva se s tím setkávám čím dál častěji, takže teď už začínám řešit, jak se stát intergalaktickým ilustrátorským imperátorem.
A čeho si nejvíc vážím v kariéře? … víte, nikdo mě nezná víc, než se znám já sám, a právě protože se znám, tak mě neuvěřitelně překvapuje, že i po těch letech DRAWetc. stále funguje, dokonce stále lépe, a že je tu několik dalších projektů, kterým jsem pomohl vyklubat se na svět … vážím si tedy toho, že ty věci jsou, protože jsem ten nejlínější člověk, co kterýho znám. A když bychom vykostili tyhlety pseudointelektuální a sebemrskačský frázičky, tak úplně nejvíc si vážím toho, že jsem mohl a stále můžu pracovat s těmi nejlepšími lidmi z oboru.
 
Jste autorem plakátu na letošní Desperados High Jump. Jaká to byla práce?
Skvělá. Měl jsem od organizátora Petra Vančury úplně volné zadání a mohl jsem nakreslit, co jsem chtěl. Připravil jsem nějaké skici, Petr zabořil svůj opálenej ukazováček na skicu číslo 3, pak zabořil ukazováček do hodinek, to jako že mám hejbnout zadkem, a odjel na Bali. Takže jsem měl i dost času na realizaci. Samozřejmě jsem na plakát nakreslil sám sebe, naprosto realisticky a bez anabolických úprav!
 
Co byste o plakátu řekl?
Myslím, že je to dílo přesahující svým obsahem vše, co bylo dosud nakresleno. Pozorný divák si všimne lehkého odkazu na Hokusaiovy vlnky se skrytým poselstvím, aby si Petr na Bali užil surf na maximum. Žilnatá estetika paží má rozproudit v dívkách a ženách, které se na Highjump budou valit v davech, tu správnou dychtivost po muskulaturním obejmutí při skocích do vody. Odkryté genitálie pak mají ve druhém, podprahovém, plánu naznačit, jak se celý High Jump vlastně má.Použil jsem výraznou reflexní tyrkysovou barvu, takovou mořskou připomínku léta.Typografie se mi úplně nepovedla a dnes, s odstupem času, bych ji řešil jinak.
 
Byl jste někdy na High Jumpu? Skákal jste?
Na High Jumpu jsem nebyl, ale hodně jsem o něm samozřejmě slyšel. A jestli jen polovina z toho by byla pravda, tak je High Jump ten typ akce, kam letos chci určitě jet. Zaskáču, popiju, zatančím a pak pukrle. Jinak hodně skáču přes švihadlo na ranních trénincích boxu, kam jsem kvůli kreslení tohodle tyrkysového skvostu přestal na čas chodit.
 
Na jakého hudebníka se letos na Desperados High Jumpu těšíte nejvíc?
Indy a Witch by se mohli předvést, a mrzí mě, že PSH tam byli minulý rok a ne letos. a letos nejedou.
 
Jak byste v jedné větě popsal akci Desperados High Jump?
Mazec!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.