Share |

I lidé odkázaní na pravidelnou dialýzu mohou cestovat po světě

foto: pořadatel akce

Mnoho pacientů se selháním ledvin podléhá obavám, jak moc nutnost pravidelně docházet na dialýzu ovlivní jejich život. Častokrát se marně snaží skloubit tuto novou povinnost se svými běžnými aktivitami, a tak potom není divu, že mnohé z nich ani nenapadne uvažovat o možnosti cestování a tuto radost si zbytečně odpírají. V současnosti je přitom zcela zbytečné přistupovat k cestování s obavami. Existuje totiž program s názvem Prázdninová dialýza, který pacientům umožňuje využívat dialyzační péči v libovolné destinaci dle vlastního výběru. Projekt vloni využilo 74 osob odkázaných na pravidelnou dialyzační péči, což je nárůst o celou čtvrtinu oproti předchozímu roku.
 
Prázdninovou dialýzu pro své pacienty organizuje například největší poskytovatel dialyzační péče v ČR, společnost Fresenius Medical Care, protože si je dobře vědom, jak moc důležitý je pro dobré prospívání pacientů odpočinek a psychická pohoda, kterou navozuje třeba právě cestování. Samotnou realizaci Prázdninové dialýzy zajišťuje společnost Holiday Dialysis International, subjekt patřící pod společnost Fresenius Medical Care, zajišťující prázdninovou dialýzu po celém světě, díky němuž mohou pacienti vycestovat na dovolenou prakticky do celého světa.
 
Kromě zázemí, které svým pacientům při organizaci služba poskytuje, také stírá pomyslné bariéry mezi možnostmi zdravých a nemocných a dopřává dialyzovaným pacientům něco, co by před pár lety bylo zcela nemyslitelné - zabodnout prst do mapy a bez obav si naplánovat cestu svých snů, aniž by jakkoli ohrozili svou léčbu.
 
Co tedy přesně „prázdninová dialýza“ znamená?
Jedná se o asistenční bezplatnou službu pro dialyzované pacienty (ať už léčené hemodialýzou, nebo peritoneální dialýzou), kteří chtějí nebo potřebují cestovat kamkoliv v České republice i v zahraničí. Ať už se jedná o dovolenou kdekoli ve světě nebo služební cestu či návštěvu příbuzných, je tu připraven tým lidí, kteří se postarají o vše počínaje nabídkou a výběrem destinace a zajištěním dialyzační péče ve vybrané lokalitě konče. Pacienti středisek NephroCare společnosti Fresenius Medical Care mají k dispozici nejširší výběr destinací, což je možné díky celosvětovému působení společnosti. Na výběr mají z 5 světadílů, více než 100 zemí a 2300 středisek po celém světě, kde společnost zajistí cestujícím pacientům stejný standard kvality dialyzační péče, na jaký jsou zvyklí z domova. Služba navíc funguje také pro oblasti, kde společnost své pobočky nemá. Tam je však potřeba se připravit na to, že kvalita, prostředí střediska a dostupné metody mohou být trošku odlišné oproti „domácímu“ středisku.
 
Služba funguje samozřejmě také obousměrně, to znamená i v případě například návštěvy příbuzného či známého ze zahraničí, který potřebuje v průběhu pobytu v ČR zajistit službu u nás.
 
Aby vše proběhlo, jak má…
Aby celá procedura proběhla hladce, doporučuje se pacientům neřešit svou dovolenou na poslední chvíli. Ideální stav je vybrat si destinaci cca 2 měsíce v předstihu před samotným plánovaným odjezdem na dovolenou. Je totiž třeba vyhradit si dostatek času na některá nezbytná vyšetření, zajištění kapacity zahraničního střediska a vyřízení potřebných dokumentů. Není ale žádný důvod ke spěchu či stresu, protože díky množství možných destinací v nabídce si dovolenou vybere každý. I ten, kdo nestihne či nepreferuje letní dovolenou, má totiž ještě celý dlouhý podzim, nebo jaro, kdy si může užít v jedné z mnoha nabízených exotických krajin, které disponují teplým podnebím po celý rok.
 
Jak probíhá platba za léčbu?
Veškeré služby spojené se zprostředkováním hemodialýzy v zahraničí společností Fresenius Medical Care jsou poskytované zdarma. Péče samotná je v zemích EU, EHP a ve Švýcarsku pro držitele Evropského průkazu pojištěnce bezplatná, resp. hrazená ze zdravotního pojištění, a k pacientovi je přistupováno jako k místnímu pojištěnci. Pokud je to v zemi obvyklé, pacient platí pouze případnou spoluúčast na ceně léčby, což vždy závisí na podmínkách konkrétního dialyzačního střediska. Tuto informaci má však pacient vždy v předstihu ještě před odjezdem. Například v Chorvatsku, kam lidé jezdí nejčastěji, pacient hradí „ze svého“ 15 procent z ceny léčby. V ostatních zemích – smluvních, mimo EU a v soukromých zařízeních - vyžadují střediska spoluúčast nebo plnou úhradu na místě. V těchto případech je třeba zajistit si ještě před odjezdem od své zdravotní pojišťovny souhlas se zpětnou refundací nákladů. Na základě tohoto potvrzení a dokladu o zaplacení vrátí následně pojišťovna pacientovi sumu, která odpovídá ceně dialýzy platné v ČR. Vždy je pacientovi doporučováno si tyto podmínky dopředu dohodnout se svojí zdravotní pojišťovnou.
 
Kam Češi nejčastěji jezdí?
Jak již bylo řečeno, pacient si může vybrat v podstatě libovolnou destinaci. Pro ilustraci jsme ale vytipovali 2 destinace, které navštěvují čeští turisté ve světě nejčastěji:
 
Chorvatsko
V Chorvatsku provozuje Fresenius Medical Care celkem 5 středisek NephroCare, které může pacient v rámci své dovolené využít. Je zde výhoda, že Chorvatsko je již členem EU, takže k ošetření stačí předložení Evropského průkazu pojištěnce. Přesto se však pacienti musí připravit, že na místě zaplatí v hotovosti, nebo platební kartou odpovídající 15 % z ceny léčby.
 
Itálie
V Itálii je pokrytí dialyzačními středisky NephroCare opravdu velmi husté, takže má pacient velkou šanci, že dojíždění bude minimální a najde volné středisko ve svém preferovaném termínu. Středisek je zde celkem 40 - prakticky celé polovina jižního pobřeží, ale i velká města ve vnitrozemí, jako například Řím, Neapol nebo Miláno, disponují vždy hned několika středisky. Také zde můžou být pacienti dialyzováni pouze na základě předložení Evropského průkazu pojištěnce.
 
Pověstnou třešničkou na dortu je potom pro „fajnšmekry“ možnost využít dialýzu během pobytu na zaoceánské výletní lodi, například při plavbě Středozemím, která probíhá téměř v každém ročním období. Tato služba je speciální v tom, že dialyzační středisko pluje rovnou s pacientem na stejné lodi, což přináší maximální komfort a úsporu času. Tato služba má také svá specifika – např. se za dialyzační výkon platí předem a nechybí u ní speciální pojištění, které umožňuje zrušení pobytu pacienta na lodi i pouhý jeden den před odjezdem z důvodů prokazatelných zdravotních problémů a to bez jakýchkoli storno poplatků.
 
Pro více informací o službě prázdninová dialýza či pro více zkušeností se službou navštivte stránky www.dialyza.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.