Share |

Hm... Klukoviny!

foto archiv kapely

Čtyřčlenná skupina Hm... je jednou z nejpoetičtějších, kterou na domácí scéně máme. Pozornost si získala už prvním albem nazvaným ...to by mohlo být zajímavé z roku 2000, aktuálně vydává novinku písní pro děti nazvanou Klukoviny, na níž najdete zhudebněné texty Vítězslava Nezvala, Františka Hrubína, Jiřího Ortena, Josefa Kainara a dalších. 
 
A proč kapela, jejíž poezie vždycky vyžadovala dospělého ducha, vydává album pro děti? Důvod je poměrně prozaický: "Za 16 let, co kapela existuje, vydala tři alba pro dospělé," vysvětluje Viktor Ekrt, "v současné době máme ale dohromady deset dětí, takže obrátit pozornost na klasickou dětskou poezii bylo úplně přirozené," dodává.
Na albu najdete osmnáct krátkých dětských písniček nejrůznějších forem a stylů. Hm... se důsledně snažili v písních udržet jednoduchost a vtip, aby písně byly srozumitelné i předškolním dětem, ze stejného důvodu je i většina písniček kratší než dvě minuty. Oproti předchozím deskám, kde hostoval například Milan Cais z Tatabojs nebo Ondřej Anděra z WWW, si kluci při nahrávání vystačili sami. 
Skupina Hm... společně s albem, které si vydali ve vlastní režii a které si po prvních deseti dnech prodeje koupilo na domácí poměry neuvěřitelných 700 lidí, připravila ze všech osmnácti písní také komponovaný, resp. divadelně hudební program pro děti, na jehož přípravě se podílel i tým festivalu Vyšehrátky. Pokud na něj chcete vzít své děti, zastavte se 19. ledna v 17 hodin v divadle Dobeška. 
 
Pro portál protisedi.cz Hm.... připravili dvě ukázky z alba volně ke stažení:
 

04 - Podzime

08 - Hop, hop, hop
 
www.facebook.com/Skupina.Hm
www.skupina.hm

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.