Share |

Hithit.cz získal českým kreativcům první milion korun

HitHit
foto: pořadatel akce

Milion korun je pro někoho významná částka, pro dalšího drobné. Pro kreativní lidi, umělce, řemeslníky, pracovníky ve veřejném sektoru to bezesporu jsou velké peníze, které jim pomůžou vydat knihu, desku, uspořádat výstavu, postavit kavárnu, letní kino. Crowdfundingový portál Hithit.cz právě jim nyní rozdělil první milion korun od jejich fanoušků a po pěti měsících provozu dokázal, že crowdfunding, nebo-li hromadné financování bude fungovat také v Česku.

„Je to významný okamžik, který snad přesvědčí pesimisty, že crowdfunding může fungovat nejen v Americe, případně na západ od našich hranic. Je vidět, že i u nás je silná skupina lidí, kteří rádi podpoří vznik zajímavého, smysluplného nápadu a předplatí si ho,“ říká Pavel Eichler, spolumajitel serveru Hithit.cz a „lovec projektů“.

Od konce listopadu, kdy Hithit.cz začal v Česku fungovat, fanoušci podpořili vznik tří hudebních alb (Xavier Baumaxa, Vladimir 518, Iamme Candlewick), turné jazzové skupiny Vertigo, realizaci hudebního konceptu pro děti Malý muzikant, letní kino v Praze na Smíchově, výstavu výtvarníka a tatéra Musy, dokumentární film o vozíčkářích On The Road a knihu Metrovagonmash.

Dnes byla uspěsně zafinancována kniha o legendárním českém horolezci Petru Prachtelovi a už několik dní je jasné, že vyjde český překlad nizozemské gay pohádky Princ a princ, nové album zpěvačky Moniky Načevy s hudebníkem Justinem Lavashem a pražské Letné vznikne nová kavárna, místo pro setkávání veřejnosti s neziskovým sektorem.

Velmi slušně nakročeno k získání cílové částky má také výtvarník Jan Kaláb a hudebnice Vladivojna La Chia. Oba za pár dní od startu projektu získali přes polovinu požadované sumy. Aktuálně na Hithit.cz shání peníze známý novinář Miloš Čermák s povídkovou knihou Lovestory ve výtahu nebo nový objev domácí hudební scény - skupina Android Asteroid, která si chce za vybrané prostředky pronajmout slavné nahrávací studio Abbey Road v Londýně.

Zajímavý je také záměr talentované výtvarnice Lu Jindrák Skřivánkové, která plánuje odjet do Brazílie nashromáždit materiál na nový cyklus obrazů, inspirovaných Niemeyerovou architekturou a Brazílií samotnou. „Výstupem bude rozvoj mé tvorby a vystavení maleb v galeriích,“ přibližuje Lu Jindrák Skřivánkové záměr projektu.

Prostředky touto formou shání také pražské divadlo Archa a to na zájezd do Činy s představením Sólo pro Lu, které bylo pozváno na divadelní festival v Pekingu. Archa na to potřebuje sesbírat 100 tisíc a má zatím čtvrtinu.

Celkem je nyní na Hithit.cz 19 projektů, každý týden přibude několik nových. Úspěšnost realizovaných projektů je více než 30 %, což odpovídá statistice amerického portálu Kickstarter.com, světově nejúspěšnějšího crowdfundingového webu.

Portál Hithit.cz je nová forma financování nezávislé scény. Je to prostor pro hudebníky, výtvarníky, designéry, vývojáře, pro všechny otevřené hlavy, které mají skvělé nápady, mají kolem silné zázemí příznivců, ale chybí jim peníze na realizaci nápadů. Ty můžou získat prostřednictvím webu Hithit.cz. Tvůrci projektů mají na prezentaci a sběr peněz 45 dní. Pokud se jim to v tomto limitu nepovede, všechny peníze se vrací odkud přišly. Naopak když cílovou částku shromáždí už za týden, sbírka pokračuje dál a po měsíci a půl můžou mít na kontě třeba čtyřnásobek požadovaných prostředků.

Další info na:
www.hithit.cz
www.freelancepr.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.