Share |

HITHIT.CZ maká

archiv organizace

Crowdfunding v Česku zažívá boom. Největší domácí portál skupinového financování Hithit.cz jen za letošní březen poslal kreativcům přes tři a půl milionu korun. Dva a půl milionu korun vybral prostor pro moderní umění Jatka78 a téměř půl milionu vybrali tvůrci online muzea Gulag.cz. “Hithit.cz roste každým měsícem. Když jsme loni v létě poslali 1,7 miliónu organizátorům festivalu United Island, těžko jsme si uměli představit, že tento rekord pokoříme už tak brzo,” říká  spolumajitel Hithit.cz Pavel Eichler, který je ve firmě zodpovědný za marketing a PR.

 

Největší český crowdfundignový portál funguje od listopadu 2012 a na konci března poslal tvůrcům kreativních nezávislých projektů 3 556 229,18 korun, které vybral od 3 528 zákazníků. Duben bude podle předběžných odhadů ještě lepší. Celkem na Hithitu za dva a půl roku úspělo 243 projektů, jejichž autoři získali od fanoušků 24 milionů korun.

 

Nejúspěšnější kategorií je umění, dále se velmi dobře daří projektům, které oživují veřejný prostor a to i díky participaci Nadace Vodafone, která s Hithit.cz druhým rokem úzce spolupracuje. Čím dál úspěšnější jsou amatérští sportovci, kteří využívají crowdfunding pro financování například cesty na mistroství světa jako dívčí juniorská lakrosová reprezentace, která získala 130 tisíc korun.

 

Podrobná data najdete zde: https://www.hithit.com/cs/search/mostSuccProjects/moneyPledged


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.