Share |

Galerie Tančící dům otevřela třináct komnat První republiky v tematické expozici

foto: pořadatel akce

3. 5. – 25. 10. 2017
13 komnat První republiky
Galerie Tančící dům
Jiráskovo náměstí 6, Praha 2
Kurátorka výstavy:  Jana Sommerová, Nadia Klempířová
Mluvčí výstavy: Petr Stančík
 
Galerie Tančící dům ve spolupráci s kurátorkou výstavy Janou Sommerovou 3. května otevřela rozsáhlou tematickou expozici s názvem 13 komnat První republiky. Atmosféru doby mezi dvěma světovými válkami navozuje v celkem třinácti tematických okruzích od filmu a umění, přes módu či sport, až po politiku a podnikání. Filmový okruh nabídne dobové plakáty, fotografie hvězd stříbrného plátna jako byly Adina Mandlová nebo Anny Ondráková či osobní věci komika Vlasty Buriana a dalších známých prvorepublikových herců. Tehdejší módu přiblíží originální modely slavné československé návrhářky Hany Podolské. Poprvé budou vystaveny kostýmy z úspěšných filmů a seriálů z produkce České televize a původní nábytek z bytu Emy Destinnové.
 
V Tančícím domě se přenesete v čase a zjistíte, jak se žilo v této zemi, když Váš pradědeček zval prababičku do kina. Prababička ještě váhala nad novými trendy, zatímco z plakátů již v kožišině mávala kouřící špičkou noblesní dáma,“ popisuje atmosféru První republiky spisovatel a historik Petr Stančík.
 
První patro Tančícího domu patří umění a zahrnuje témata jako jsou výtvarné umění, architektura, poezie, film, divadlo a móda. Návštěvníci se tak mohou těšit na původní loutky a kresby slavných tvůrců Jiřího Trnky, Josefa Lady a Josefa Skupy nebo na magický cyklus Matka země fotografa Františka Drtikola, práci Josefa Čapka i dalších umělců světového významu. Mezi kuriozity patří trojrozměrná rekonstrukce plakátu 3 jazzové revue Osvobozeného divadla i busta Voskovce a Wericha od sochaře Otakara Švece. Mimo těchto uměleckých exponátů se v prvním patře objeví také dosud nevystavené dobové hračky.
 
Komnata věnovaná módě prezentuje modely ze salonu královny prvorepublikové módy Hany Podolské, která odívala většinu hereckých hvězd. Objevují se také návrhy talentované Lisy Mikové, dodnes žijící pamětnice židovského původu, která pro Podolskou pracovala před svou deportací do Terezína. Atmosféru časů stříbrného plátna návštěvníkům přiblíží šatna Adiny Mandlové, originální filmové plakáty a fotografie. Osobní předměty Vlasty Buriana, oblíbeného komika a herce i fanouška fotbalu, zastupuje jeho sparťanský průkaz nebo nášivka na dres a další fotbalové relikvie.
 
Přízemí galerie je věnováno oblastem podnikání, sportu a politiky. Unikátem je rodinný kabriolet Walter z roku 1932, který si vynálezce, továrník a průkopník motorismu Josef Walter postavil výhradně pro sebe a svoji rodinu. Na celém světě existují pouze tři exempláře, ten v Tančícím domě pochází z pozůstalosti hudebníka Petra Hapky. Výstavní okruh ve sníženém přízemí představí produkci České televize včetně kostýmů z novějších seriálů První republika či Bohéma nebo například oblek rady Vacátka ze seriálu Hříšní lidé města pražského. Prostor ve druhém sníženém přízemí přibližuje osud operní pěvkyně Emy Destinnové a je zde vystaven originální nábytek z jejího bytu.

Výstava se koná pod záštitou ministra financí Andreje Babiše, radního hl. m. Prahy pro oblast kultury Jana Wolfa, starostky Prahy 2 Mgr. Jany Černochové a místostarostky Prahy 2 Alexandry Udženija.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.