Share |

Fotografky s domovem i bez domova vystaví "Své Světy" v ulicích Karlína

foto: pořadatel akce

Návštěvníci Karlína budou moci počínaje 19. únorem zhlédnout výstavu „Můj svět“. Ženy s domovem a bez domova zde společně pootevřou pohled do svých každodenních příběhů.
 
Projekt společné fotografické výstavy žen s domovem a bez něj vznikl z myšlenky, že tyto dvě zdánlivě odlišné skupiny spojuje více, než se na první pohled může zdát. Během podzimních měsíců loňského roku nafotily dvě skupiny fotografek, s domovem a bez něj, sérií fotografií ze svého každodenního života. Společně pak vybraly nejlepší snímky pro výstavu a při té příležitosti měly možnost navzájem se poznat. Které fotografie vznikly v bezpečí stálého doma, a které jen „jako doma“, však výstava neprozrazuje. Nechává tak pracovat fantazii svých návštěvníků, přičemž varování, že divák může při svém hledání tápat, shrnula svými slovy klientka azylového domu Dana: „Řekněte jim, že jsme prostě normální ženský, akorát nemáme kam jít.“
 
Autorka myšlenky Radka Hetmánková z organizace Jako doma vysvětluje záměr projektu slovy: „ Cílem našeho snažení je dát ženám bez domova šanci tím, že spolu s nimi budeme informovat o jejich situaci a odstraňovat stereotypy spojené s bezdomovectvím. Vidíme stovky talentovaných lidí, kteří ač obývají zařízení pro osoby bez domova, třímají obrovskou chuť a potenciál se do společnosti zapojit.
 
Umění nezvyklých fotografek bude nadto doprovázeno uměním nezvyklých kuchařek. Návštěvníci výstavy budou moci ochutnat jídlo z dílny „kuchařek bez domova“, které připraví veganské a vegetariánské občerstvení. Hosté se tak budou moci dozvědět o příbězích žen bez domova, přesvědčit se o jejich dovednostech, a přiblížit se tak k zdánlivě vzdálenému světu žen, které nevzdaly boj o lepší budoucnost.
 
Výstava „Můj svět“ a stánek „Kuchařek bez domova“ budou umístěny vždy každou sudou středu v na rohu ulic Thámova a Křižíkova době oběda. Organizace Jako doma, která akci zaštiťuje, se dlouhodobě zabývá problematikou ženského bezdomovectví. „Služby pro lidi bez domova jsou velmi často nastaveny tak, že vychází vstříc pouze mužským klientům a nerespektují specifické potřeby žen. Jako doma proto realizuje různé projekty, které by měly napomoci změně této situace, a na ženy bez domova poukázat“, říká Kristýna Ciprová, jednatelka.  Projekt „Kuchařky bez domova“ je také realizován na různých místech v Praze, například v rámci farmářských trhů na Náměstí Jiřího z Poděbrad.
 
http://jakodoma.org/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.