Share |

Film k vidění zdarma: Arnošt Lustig – devět životů

foto DAFilms

26. února 2012 uplyne přesně rok od úmrtí spisovatele Arnošta Lustiga. Jako připomenutí tohoto smutnému výročí je od pondělí 20. února na internetové stránce http://dafilms.com/film/8070-arnost-lustig-devet-zivotu/ exkluzivně v premiéře k vidění nový dokumentární film „Arnošt Lustig – devět životů“, poslední snímek natočený přímo se samotným spisovatelem. Hodinový film, který režíroval Ivo Pavelek se svou dcerou Kristinou, vznikal čtyři roky a představuje pozoruhodné svědectví Lustigova pohnutého osudu i neutuchajícího životního elánu. Do 26. února bude dokument ke zhlédnutí zdarma, od 27. února pak za standardních podmínek (39 Kč stream, 129 Kč download v DVD kvalitě).
Film bude přístupný nejen v České republice a na Slovensku, ale celosvětově. „Chceme tímto uctít smutné výročí Lustigovy smrti i výjimečnost jeho osobnosti,“ říká Diana Tabakov z portálu Doc Alliance Films a dodává, „proto bude snímek první týden ke zhlédnutí zcela zdarma.“

Hodinový snímek je zamyšlením Arnošta Lustiga nad vlastním životem. Spisovatel je laskavým průvodcem a komentátorem, který s humorem a nadhledem provází diváka těžkým obdobím 30. a 40. let a končí až v současnosti. V tomto zamyšlení mu pomáhají sestra Hana Hnátová, dr. Zdeněk Mahler, kamarád z Osvětimi Jiří Justic a kamarádka z Terezína Marta Kottová a 60. a 90. léta pak vykresluje Karel Hvížďala a Květa Fialová. Film zachycuje Arnošta Lustiga ještě v plné síle, kdy soustředěně sděluje svoje zkušenosti a názory svým osobitým a jedinečným způsobem. „Divák se seznámí s Arnoštem Lustigem z úhlu pohledu, který pro mnohé lidi bude možná překvapením,“ říká režisér Ivo Pavelek.

 Tuto internetovou premiéru uvádí na svých stránkách www.DAFilms.com sdružení Doc Alliance Films, které se specializuje na uvádění domácích i zahraničních dokumentárních filmu na internetu. „Chceme vyzkoušet nový tip distribuce dokumentů. V kinech se často podobné snímky po několika týdnech od premiéry již nevyskytují. Díky uvedení na internetu si ale film může dlouhodobě dopřát každý zájemce – kdekoliv, kdykoliv a v kvalitě, která mu vyhovuje,“ uvádí Diana Tabakov z Doc Alliance Films. „Pro nás je to i test podobné distribuce do budoucna,“ doplňuje. Jedním z členů a zakladatelů Doc Alliance Films je i Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který na uvedení snímku „Arnošt Lustig – devět životů“ spolupracuje. „Film se v původní verzi již na loňský ročník nevešel, ale protože ho považujeme za velmi zajímavý, jsme rádi, že si takto najde cestu k divákům,“ uzavírá Marek Hovorka, ředitel MFDF Ji.hlava.

 

Arnošt Lustig - devět životů
www.DAFilms.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.