Share |

Zemřel Ctirad Mašín

ilustrační foto Adam Fuchs

 
Dnes zemřel Ctirad Mašín, kontroverzní odbojář, jehož příběh dodnes budí velké emoce.
Bratři Ctirad (1930-2011) a Josef Mašínové byli synové legionáře a odbojáře Josefa Mašína. Na rozdíl od většiny vrstevníků neváhali postavit se komunistickému režimu se zbraní v ruce.
Chtěli proti poúnorovému režimu bojovat podobně, jako jejich otec bojoval proti nacismu. V očekávání války se rozhodli uprchnout na západ, přihlásit se do americké armády a tam bojovat proti komunistům. Založili partyzánskou skupinu, která sabotovala režim a plánovala například i likvidaci Klementa Gottwalda. Kvůli tomu, aby sehnali zbraně, postupně zabili i několik lidí.
V říjnu 1953 se, zejména kvůli hrozící vojně, rozhodli Mašínové i další členové skupiny emigrovat. Došlo k divoké přestřelce, při které zahynulo několik lidí; dva ze členů partyzánské buňky byli zajati a později popraveni v Československu.
Do americké armády Mašínové a Milan Paumer vstoupili, ale došlo ke změně mezinárodní situace a ukázalo se, že válka mezi Sovětským svazem a západními mocnostmi nebude. Po odloužení pětiletého závazku proto všichni tři z armády odešli. Ctirad Mašín žil naposled v USA, Josef v Německu a Paumer se po revoluci vrátil do vlasti.
 
Mašínové byli kontroverzní osobnosti, pro jejichž metody nemá v současné době pochopení každý - i mnoho desítek let poté se veřejnost neshodne na tom, zda Mašínové byli hrdinové, kteří bojovali za nás za všechny a jejich činnost byla zcela legitimní vzhledem k tomu, kolik životů měli na svědomí komunisté, nebo zda jejich odvážný a nesmlouvavý způsob činnosti není přijatelný, protože při něm došlo k obětem na životech. 
 
Ze současných politiků vyjádřil podporu činům Mašínů nejvýrazněji Mirek Topolánek, který v roce 2008 udělil čestnou plaketu Josefu Mašínovi a Milanovi Paumerovi. V roce 2010 na pohřbu Milana Paumera premiér Nečas prohlásil, že proti zotročení může člověk bojovat všemi prostředky a předseda Senátu Přemysl Sobotka řekl, že v režimu, který popravil stovky nevinných, věznil statisíce svých odpůrců, vyháněl občany z vlasti a devastoval stát, měl každý plné právo zvednout zbraň. Karel Schwarzenberg dnes prohlásil, že mu je líto, že Ctirad Mašín nikdy nedostal opravdové vyznamenání.
 
Pro podrobnější studium problematiky doporučujeme knihu  Zatím dobrý - Mašínovi a největší příběh studené války od Jana Nováka, o které jsme psali nedávno zde.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.