Share |

Filipínský tajfun zničil 300 tisíc obydlí. Člověk v tísni rozšiřuje humanitární tým.

foto: Medialni Člověk v tísni

Podle prvních průzkumů Člověka v tísni přežívá tisíce lidé v  tajfunem zasažených oblastech téměř bez pomoci v troskách svých domů. Schází jim jídlo, voda i přístřeší. Odhady počtu zasažených podle oficiálních zpráv vystoupaly na bezmála 13 milionů, 1.9 milionů lidí muselo opustit svoje domovy a téměř 300 tisícobydlí bylo tajfunem poničeno. V reakci na rozsah katastrofy Člověk v tísni navyšuje humanitární tým.
 
Odhad počtu lidí, kteří přišli o své domovy nebo je museli opustit, se za jediný den zvýšil z 900 tisíc na 1.9 miliónů. Filipínské ministerstvo sociálních věcí také v pátek o dva miliony navýšilo celkový odhad počtu tajfunem zasažených lidí, kterých je podle aktuálních zjištění12.9 milionů. Cyklón podle něj zničil 285 993 obydlí ajenom na ostrovech Leyta a Samar srovnal se zemí1 948 škol a 1 600 školek, což znemožní pokračovat ve výuce 638 tisícům dětí.

Lidé přežívají v troskách svých domovu
„Z celých vesnic se staly jen hromady trosek, ze kterých se lidé snaží vzkřísit nové živobytí. Přežívají u torz svých domů pod širým nebem, nemají elektřinu, zoufale jim chybí čistá voda i jídlo, z jejich milovaného ostrova se stalo vězení,“říká Petr Štefan, který v pátek pomáhal distribuovat potravinovoupomoc pro rodiny na ostrově Bantayan.

Míra poškození se ale podle něj na různých místech liší. „Třeba v hlavním městě ostrovaje situace stabilizovaná, je tam sice popadané elektrické vedení zničené domy, ale jsou už otevřené obchody. Ale projížděl jsem vesnicemi, kde stojí jen kostel, kterému to urvalo střechu a všechno ostatní je srovnané se zemí. A mezi tím chodí vesničani a vlastně nemají kam jít a přežívají v troskách svých domů,“ popisuje Petr Štefan situaci na ostrově, kde v současnosti nefunguje ani jedna škola a 40 tisíc obyvatel si musí vystačit s jediným přeplněným zdravotnické střediskem.

Nejhůř jsou na tom ti nejchudší, kterým cyklón zničil způsob obživy. Rybářům potopil nebo poničil lodě a zemědělcům úrodu. Pomoc se přitom na ostrov dostává jen velmi pomalu. „Vozí ji spolky při kostele,nevládní organizace a pár soukromých firem. Všichni si ale stěžují, že chybí pomoc od vlády,“ vysvětluje Štefan.
 
Právě ostrůvek Bantayan se pak vedle severního cípu ostrova Cebu stane jedním z cílů pomoci Člověka v tísni. Další průzkum proběhne pravděpodobně na sousedním ostrově Leyte. V reakci na katastrofu se tříčlenný koordinační humanitární tým rozšíří o další dva členy, kteří na ostrovy dorazí během pondělí a úterý.

Aktuální stav konta SOS Filipíny
Na kontě sbírky SOS Filipíny se do pátku sešlo 8,25 milionů korun. Nadace Vodafone přislíbila přispět na sbírku jednorázovou částkou 500 000 korun a zdvojit příjem z DMS zaslaných zákazníky Vodafone. Dalším pomoc v hodnotě půlmilionu přislíbil Nadační fond Avast. Magistrát hlavního města prahy se rozhodl přispět 1 miliónem korun. Při vyhlášení sbírky Člověk v tísni zároveň na pomoc obětem tajfunu okamžitě uvolnil 500 000 korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni.
 
Fotografie z Filipín k zhlédnutí ZDE.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.