Share |

Festival současné autorské ilustrace LUSTR startuje už 22. září

foto: Veronika Holickova

LUSTR je festival současné autorské ilustrace a největší setkání ilustrátorů u nás. Soustředí se zejména na ilustraci českou a slovenskou a své místo na něm mají i zahraniční tvůrci. LUSTR nejsou jenom obrázky na zdi, ale také rozmanité instalace 40 vybraných autorů. Každý svůj kousek prostoru ve velkém domě ztvární jinak a speciálně pro tuto událost. Festival je oslavou ilustrace, na níž se setkávají profesionálové i volnočasoví tvůrci, inspirují se navzájem a společně se prezentují více než 2000 návštěvníkům. Na vernisáži se autoři představují a návštěvníci poznávají jejich tváře a ruce, které jindy kreslí v ústraní.
 
Ilustrace už dávno nejsou jen výsadou knih. Dnes na ně narážíme takřka všude – v médiích, v online i offline komunikaci, v produktovém designu… a právě tuto rozmanitost současné ilustrace chce LUSTR ukázat. Jediným omezením pro vystavující je to, že by na výstavě měli předvést svou autorskou tvorbu – své vlastní nápady nezatížené komerčním zadáním.
 
V minulých letech festival vzbudil velmi kladné ohlasy, především díky možnosti zhlédnout množství mladých inspirativních ilustrátorů na jednom místě. Seznámit se se současnými tvůrci v oboru tak může být nejen příjemným, ale i užitečným zážitkem pro širokou veřejnost i profesionály z mnoha oblastí, kteří zde mohou najít ilustrátora pro budoucí spolupráci. Kromě ojedinělé expozice na festivalu proběhnou tvůrčí workshopy, projekce nebo divácká soutěž o nejoblíbenějšího ilustrátora.
 
Letošní ročník festivalu bude svojí koncepcí klást větší důraz na aktuální trendy v ilustrátorské a kreslířské tvorbě s propojením a přesahy do jiných uměleckých oborů. Současná ilustrace reaguje i na sociální a celospolečenská témata a právě na tuto část tvorby vybraných umělců se festival zaměří.

 
PROGRAM LETOŠNÍHO ROČNÍKU
Letošní ročník klade důraz na sdílení profesního know-how. Připravuje celou řadu workshopů, přednášek a limitovaných master classes. Novinkou na letošním LUSTRu budou takzvané talks, inspirativní formát, během kterého má profesionál hodinu na to, aby představil svou práci včetně veškerých přešlapů a úspěchů jeho kariéry. Další novinkou bude ilustrátorská pecha kucha, která slouží zejména k představení letošních vystavujících a měla by zajímat všechny, kteří se chtějí na poli současné ilustrace zorientovat a seznámit se s novými ilustrátory pro vlastní projekty a zakázky. Nebude chybět promítání animovaných světových i českých krátkých filmů a dílny pro děti. V rámci retrospektivní sekce budou mít diváci možnost vidět dílo Jiřího Trnky.

 
ZAHRANIČNÍ HOSTÉ
Magoz, španělský ilustrátor a animátor
Martina Pauková, jedna z nejúspěšnějších ilustrátorek v česko-slovenských vodách
Jonathan Vermesch, francouzský ilustrátor

22. – 28. září 2017 v Praze, Hybernská 4


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.