Share |

Festival Mladí Ladí Jazz zakončí nové jazzové žánry

foto: pořadatel akce

Večer věnovaný novým směrům spojených s jazzem, konkrétně s účastníky prestižní Redbull Music Academy, formacemi Fiordmoss a Boska, bude tematickou tečkou za letošním festivalem Mladí Ladí Jazz.
 
Iniciativa Mladí Ladí Jazz připravila tento večer nových žánrů na 10. května, čímž zakončí výjimečný 5. ročník festivalu. Na tomto večeru se představí progresivní hudebníci, kteří sice z většiny pocházejí z České republiky, ale proráží na zahraničním poli. Úvodem večera provede talentovaný norský producent a hudebník Boska se svým live-dj setem. Závěr bude patřit formaci Fiordmoss, zásadně překračující hranice české nezávislé scény - zdánlivě protichůdné rané inspirace přetavili v kritikou oceňovaných EP a nyní hudebně působí v evropské mecce alternativní kultury, v Berlíně.
 
BOSKA
Boska začal produkovat UK scénou ovlivněný house v proslulém hlavním městě norské elektronické scény Tromsø. Tamější promotéři a DJs jej pak z prostředí hudební školy přetáhli do nočního dění místních klubů. V roce 2011 se zúčastnil Red Bull Music Academy v Madridu, kde mimo jiné spolupracoval s AsmouMarroof z Nguzunguzu nebo zpěvačkou kapely Fiordmoss, Petrou Hermanovou. Na labelu Love OD Communications vydal tři houseová EP plná basů a půvabných melodií, na stockholmském labelu Studio Barnhus pak analogový jam British Funk Museum Article no. 808, který pro svůj temperament našel svoje místo v pořadu Julia Bashmora na BBC Radio 1. Boska se před nedávnem přemístil do dalšího neoddiskutovatelného hlavního města techna Berlína, kde obnovil spolupráci s Fiordmoss a stal se jejich bubeníkem. Na mnichovském labelu Permanent Vacation aktuálně vydal EP Submarine, které si oblíbili i tak svérázní hrdinové housu jako je Axel Boman nebo John Talabot.
 
FIORDMOSS
Počátky kapely sahají do roku 2008, kdy se zakládající členové Petra Hermanová a Roman Přikryl setkali na umělecké škole, kde studovali video a nová média. Předtím se Petra angažovala v kapele Siren, kterou založila s Markétou Irglovou v rodném Valašském Meziříčí. Roman pochází z DJského prostředí a věnoval se tvorbě minimalistické hudby. Kytarista Jan Boroš, původně basák v jiné kapele, se přidal k Fiordmoss v roce 2010 na turné k první desce Gliese. Jako trio pak Fiordmoss vydali druhé EP Ink Bitten v roce 2012. Toto EP vyšlo na vinylu s remixy od producentů elektronické hudby jako Raisa K nebo Boska, které Petra potkala na Red Bull Music Academy v roce 2011, na kterou byla vybrána za Českou Republiku. Od té doby kapela odehrála nesčetné množství koncertů v Evropě, sdíleli pódium s Jamie Woonem, Hudsonem Mohawkem nebo Machinedrumem a získali první udělovanou Vinylu v kategorii Objev roku. Od roku 2013 žijí v Berlíně, kde se ke kapele připojil bubeník a producent Jon-Eirik Boska. Fiordmoss se momentálně ve své aktuální sestavě věnují tvorbě nového materiálu ke své první dlouhohrající desce, která je v plánu pro rok 2014.
 
Předprodej lístků na festival probíhá v síti Ticketstream a v paláci Akropolis.
 

Více na webu www.mladiladijazz.cz či na facebookovém kanálu festivalu. 

 
Partnery festivalu jsou Bageterie Boulevard, Era, Yamaha, Kytary.cz, Yamaha, Rádio 1, Hlavní město Praha, kulturní čtrnáctideník A2, Musicweb.cz, Český rozhlas 3 Vltava, Český rozhlas Jazz, časopis Artikl, Aero, Americké centrum, Česko-německý fond budoucnosti, Praha 3, Svaz autorů a interpretů,  XANTYPA, Praha 1, Hotel DORINT, Konzervatoř Jaroslava Ježka, OSA, BritishCouncil, Polský institut, palác Akropolis, Jazzdock, Pražská křižovatka, Rakouské kulturní forum, FAMU, a Ticketstream.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.