Share |

Festival ÍRÁN:CI uvede v premiéře nejzásadnější íránský snímek roku 2017, v porotě zasedne Bittová

Porota Festivalu íránských filmů se bude opět skládat z jedinečných osobností uměleckého světa. V porotě sedmého ročníku, který proběhne v Praze od 9. do 14. ledna 2018 a poté se přesune do Brna a Bratislavy, zasedne Iva Bittová, jedna z nejprogresivnějších postav české umělecké scény. Odvaha a nápaditost její vlastní tvorby silně rezonují s působivými snímky, které festival představí českému publiku.
 
Jedním z nich bude film Neústupný (A Man of Integrity). Nejnovější film Mohammada Rasoulofa, který posledních deset let sklízí mezinárodní úspěchy a platí za jeden z nejvýraznějších hlasů íránské kinematografie, získal v Cannes první cenu v sekci Un certain regard v rámci oficiálního výběru festivalu. Hlavní postava, charizmatický chovatel zlatých rybiček, v napínavém dramatu zápolí s vlastním svědomím a s komunitou, která se snaží jeho zásadovost pokořit. Na postprodukci tohoto výrazného snímku se podílela pražská studia Media Nest a Magic Lab. V rámci festivalu ÍRÁN:CI proběhne oficiální česká premiéra.
 
Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční 9. ledna 2018 v kině Lucerna, pražská část festivalu pak bude pokračovat do 14. ledna v kinech Světozor, Lucerna, Bio Oko, Kino Pilotů a dalších. Od 16. do 17. ledna se festival přesune do Brna a od 18. do 20. ledna do Bratislavy. Tento ročník opět přinese to nejzajímavější z íránské filmové tvorby v tradičních sekcích, jako jsou Soutěžní celovečerní filmy, Dokumentární filmy, Krátké filmy a Nesoutěžní snímky.
 
Zvláštní pozornost si zaslouží sekce krátkých filmů, která bude letos poprvé soutěžní. Na festivalu se divákům představí 11 fascinujících snímků z dílen mladých, nekompromisních filmových talentů. Tito filmaři tvoří s velmi omezeným rozpočtem, ale zato s nekonečným nadáním a kreativitou. Uvedené snímky reprezentují zlatý věk krátkých filmů, který íránská kinematografie právě zažívá.
 
Festival ÍRÁN:CI v posledních ročnících výrazně rozšiřuje hvězdný guest list. Na sedmý ročník festivalu už do Prahy přijede přes dvacet filmařů, spisovatelů, kameramanů, producentů a herců. Festival je tak nejen jedinečnou přehlídkou skvělé íránské kinematografie, ale zároveň v rámci promítání, seminářů a doprovodného programu vytváří prostor pro setkávání íránských umělců s českým publikem.
 
FESTIVAL ÍRÁNSKÝCH FILMŮ
Festival íránských filmů byl založen v Praze v roce 2011 se záměrem představit každoročně českým divákům to nejlepší z íránské kinematografie. Tento projekt se nadále rozrůstal, a nyní je festival platformou pro další formy íránského umění, jako je například hudba, divadlo, výtvarné umění a grafický design. Tyto kulturní akce jsou nyní pořádány během celého roku. Jejich cílem je nabídnout široké veřejnosti možnost seznámit se s íránským uměním a kulturou i mimo dobu konání filmového festivalu.

Během své existence přilákal festival na 22 000 diváků na filmy a doprovodné akce uváděné v některých z nejprestižnějších prostor v Praze, Brně a Bratislavě, jako jsou Kino Světozor, Kino Lucerna, Bio Oko, Divadlo Disk, Galerie Langhans, Royal, Kino Lumiere, Kino Scala, Kino Film Europe či Kino Lumière.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.