Share |

Speciální filmový večer Jak jsem zabil Godarda bude v lednu

U příležitosti uvedení snímku Obávaný Michela Hazanaviciuse do českých kin nabídne Francouzský institut v Praze, Artcam Films a Film Europe pražským divákům speciální filmový večer s dvěma tituly, jejichž příběhy jsou úzce spjaty a obsahově se prolínají. Film Obávaný nabízí portrét Jeana-Luca Godarda, vůdce radikální větve francouzské Nové vlny. Snímek Vlk z Královských Vinohrad je pak autoportrétem a pomyslnou filmovou závětí režiséra české Nové vlny Jana Němce.
Tito dva velikáni se setkali na Festivalu v Cannes v roce 1968, kde se režisér Němec mohl dočkat zaslouženého ocenění, kdyby však Godard nerozpoutal revoluční hnutí.    
 
Večer uvede český režisér a Němcův žák Tomáš Pavlíček, který ve filmu Vlk z královských Vinohrad ztvárnil též minoritní roli švédského režiséra.

 
18:30 / Obávaný, Michel Hazanavicius, 2017, 1h47
Hrají: Louis Garrel, Stacy Martin, Bérénice Béjo.
Paříž, píše se rok 1967. Jean-Luc Godard, nejvýraznější filmař své generace, natáčí snímek La Chinoise s Anne Wiazemsky, o 20 let mladší ženou, kterou miluje. Jsou šťastní, zamilovaní, svůdní a tak se vezmou. Ovšem kritika jeho posledního filmu vyvolává u Godarda hluboké pochybnosti.
Ty následně ještě prohloubí události z května roku 68. Krize, kterou Jean-Luc prochází, ho zásadně proměňuje: ze slavného filmaře se stává maoistický umělec stojící mimo systém, stejně nepochopený jako nepochopitelný.
 
Ocenění na Festivalu v Cannes v roce 2017
V původním francouzském znění s českými titulky
 
21:00 / Vlk z Královských Vinohrad, Jan Němec, 2016, 1h15
Hrají: Jiří Madl, Karel Roden, Lucia Gajdošík, David Bowles, Jiří Bartoška, Jiří Menzel.
Cannes rok 1968. Tři čeští režiséři se ucházejí o cenu v hlavní soutěži na Festivalu v Cannes: Jiří Menzel, Jan Němec, Miloš Forman. Festival je však zrušen. Příjezd ruských tanků. Spojené státy. Filmy. Ženy. Festival v Karlových Varech. Skutečný, zaznamenaný, ale i smyšlený život Jana Němce.
Zvláštní cena poroty na Festivalu v Karlových Varech v roce 2016
V českém znění s francouzskými titulky

 
Jedinečné vstupné! Jedna zakoupená vstupenka za 120,- Kč platí na oba filmy.
Oba snímky jsou přístupné pro česky i francouzsky hovořící diváky.
Mezi projekcemi na vás čeká malé překvapení.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.