Share |

Festival Fotograf i ve své druhé polovině nabídne nové výstavy

A nádavkem prestižně obsazené diskusní fórum se vstupem zdarma.
foto: PR

Je fotografie schopná „mluvit”? Čím to je, že si fotografie tak samozřejmě přisvojila médium knihy? Jakým způsobem mění čtení obrazu název a jak funguje ve vztahu k fotografii popisek? Je přiléhavější srovnávat fotografii s literaturou (psaním) nebo s jazykem? Četné otázky, které nabídly mnohé z dosud zahájených výstav probíhajícího Festivalu Fotograf, dojdou svého naplnění na diskusním fóru s podtitulemDescriptive Systems.
 
Stane se tak za účasti předních domácích i zahraničních odborníků na médium fotografie: v sobotu 19. října v Kinosále Francouzském institutu v Praze své příspěvky přednesou například newyorská kurátorka a kritička Charlotta Kotik, Frits Gierstberg z rotterdamského Nederlands Fotomuseum, Reinhard Braun za Camera Austria Graz nebo Darius Himes ze sanfranciské Fraenkel Gallery. Moderované symposium začne ve 14:00, bude simultánně překládané do češtiny a angličtiny a je pro všechny zájemce přístupné zdarma.
 
Pořadatelé Festivalu Fotograf diskusním fórem chtějí rozvést hlavní téma letošních více než dvou desítek výstav, performancí či workshopů: Mezi znaky. Obraz, text a fotografie. Přednášející i účastníci sobotního symposia, podobně jako v předchozích ročnících, nastolí debatu o možnostech fotografie, konkrétně o vnitřní podobnosti textového a fotografického média.
 
Výstupy z diskusního fóra si zájemci mohou ověřit v praxi, na zhruba patnácti výstavách, které byly dosud zahájeny, případně budou zpřístupněny v dalších dnech. Patří k nim namátkou výstava Škála v Ateliéru Josefa Sudka, za níž stojí Jiří Valoch a Lenka Vítková - konceptuální umělci dlouhodobě a citlivě ohledávající možnosti textu. Anebo kurátorem Jiřím Ptáčkem připravená výstava Zbyňka Baladrána ve Fotograf gallery, věnující se pohyblivému obrazu jako specifické formě vizuálního myšlení.
 
Za Festivalem Fotograf tradičně stojí Občanské sdružení Fotograf 07 o.s., které už několik let provozuje Fotograf Gallery a od roku 2001 vydává časopis Fotograf, jehož aktuální 22. číslo nese případný podtitul Obraz a text. Kompletní programadalší informace je k dispozici na stránkách www.fotografestival.cz.
 
Festival Fotograf, probíhající v hlavním městě od 2. října, se zaměřil na vztah obrazu, textu a fotografie. Jedním z výchozích zdrojů spojení obrazu a textu je oblast reklamy. Původně komerční strategie se znovu stala tématem umění s nástupem postmoderny. Propojením obrazu a textu se ale intenzivně zabývali už meziváleční umělci, kteří zkoumali možnosti koláže, grafického designu, knihy, plakátu… Kombinace obrazu a textu nabízí pro vizuální umění nekonečné možnosti a je zároveň vděčným tématem pro teoretiky a filosofy.
 
V průběhu října se do festivalu zapojila nebo ještě zapojí celá řada pražských zavedených, alternativních i studentských galerií, např. Archiv výtvarného umění DOX, Futura,  Tranzitdisplay, Meetfactory, Ateliér Josefa Sudka či Fotograf Gallery. Nabízejí výstavy českých i zahraničních umělců, mezi jinými např. Rudolfa Sikory (SK), Viktora Kopasze (CZ/SK), Auduna Mortensena (NO) čiLii Perjovschi (RO). Ti ve svých instalacích, fotografiích, denících kombinují vizuální a textové sdělení, nebo se naopak vyjadřují prostřednictvím textu, který vystavením v galerii získává novou dimenzi.
 
Metafyzicky laděné koláže obrazu a textu nabízí unikátní výstava Rudolfa Sikory nazvaná O svete. Až do 3. listopadu je v etc galerii vystaveno 25 původních listů knihy pro mládež nazvané krátce O svete/About the World (1973-79), jejíž jediný výtisk se v době tuhé normalizace podařilo propašovat do zahraničí. Podle kurátorky Kataríny Uhlířové soubor “odráží Sikorovy kosmologické, environmentální úvahy a poselství charakteristické pro jeho tvorbu v sedmdesátých letech, nalezenou vědeckou fotografii doprovází vlastními úvahami či přímými citacemi nejaktuálnějších vědeckých textů.”
 
Vedle výstav pořadatelé festivalu připravili bohatý doprovodný program. V prostoru pražské galerie Tranzitdisplay 23. října proběhne ve spolupráci s časopisem A2 diskuze na téma Konceptuální stopy v díle Georgese Pereca. Magda Stanová se s přednáškovým představením Dáma se dvěma hlavami představí rovnou dvakrát 21. a 30. října ve Školské 28. Protože mají autoři vystavující v rámci festivalu většinou hluboký vztah k literatuře a často sami publikují literární texty, uskuteční se ve větší části participujících galerií 25. října Maraton čtení, který bude završen půlnoční projekcí filmu Forbidden zone v kině Oko. Program Maratonu bude aktualizován na webových stránkách.
 
Festival Fotograf se koná pod záštitou primátora hlavního města Prahy Tomáše Hudečka, za podpory Magistrátu hl. m. Prahy, Ministerstva kultury a Státního fondu kultury České republiky.
 
Další partneři: Francouzský institut v Praze, Velvyslanectví Spojených států Amerických Praha, Velvyslanectví Norského království v Praze, Office for Contemporary Art, Norway, Česká centra
 
Mediální partneři: A2, Art+Antiques, Artalk, Artmap, Artyčok, České noviny, Bio Oko, Kino Světozor, kino Aero, Protišedi.cz, Obálka, Radio 1


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.