Share |

Fefík a Vářka: SORRY je resuscitováno

Fóry o mrzácích narazily
foto archiv Vářky a Fefíka

Sorry na internetu? Proč skončila tištěná verze? Co pro nás autoři chystají? Rozhovor s Vářkou a Fefíkem, mozky celé věci.
 
Před několika měsíci se začalo mluvit o tom, že SORRY končí. Má za sebou úctyhodnou historii a já bych ji od vás slyšela ráda shrnutou - jak se vylouplo, kdo s tím přišel? Jaké byly první měsíce a roky, kde byla redakce, kolik lidí v ní, jak se pracovalo…?
F: SORRY vzniklo na základě nedostatku prostoru k publikování. Kreslili jsme nejenom fóry o sexu, které se celkem dobře chytaly v různých plátcích, ale i o mrzácích tělesných i politických. A tady už jsme naráželi. V té době jsme chtěli vydávat satirický občasník Fámyzdat a tak jsme se obrátili na Večerní Prahu, kde tenkrát pracovali Vilas se Švarckopfem a později i Vářka, zda by nemohl Fámyzdat vyjít jednou měsíčně na stránkách Večerky. A doktor Fidelis Schlée řekl, ať si raději založíme samostatný časopis.
Tak vzniklo SORRY. Historicky se tak stalo v kavárně Riva na Karlínském náměstí 11. Tam jsme se scházeli, později jsme přesídlili do nedaleké galerie MIMO. Viděli jsme se skoro každý den – a v galerii měli taky víno a panáčky, tak to podle toho vypadalo.
 
MICHAL HRDÝ CHYBÍ
Opravdu jste tak kalili, jak to vypadalo z vašich sloupků?
F+V: Budou tohle číst naše maminky? Pokud ano, tak jsme nikdy nekalili. Ale jinak, off the record, samozřejmě… Pionýři nikdy nelžou!
 
A kalíte ještě pořád?:))
F: Vzhledem k padesátce na dohled bylo třeba pití poměrně omezit.
V: I když je otázka, co to znamená poměrně.
 
Sorry existovalo spoustu let, přežilo spoustu technologických změn a otřesů mediálního trhu. Potýkali jste se už dřív s nějakými krizemi?
F: Jedinou krizí bylo úmrtí Michala Hrdého, které celou práci rozhodilo. Michal chybí pořád. Jako geniální autor i jako stmelovací člověk a bavič.
V: No a tou další byla krize středního věku.
 
JAKO V KOZE
Pro mě je pořád záhada, jak se vtipy rodí.
F: Musí to bejt v člověku jako v koze.
V: Anebo je to tak, že je dvacet minut po uzávěrce, na telefonu máte nasranou grafičku a to se pak ty vtipy rodí jak na běžícím pásu.
 
Přineslo vám Sorry nějaké zásadní příležitosti mimo svět vtipů a médií?
F: Dostávali jsme často pozvání účinkovat v divadle od pana Šimka. Myslím, že jsme tak čtyři sezóny vydrželi.
V: A taky jsme několik let provozovali divadelní Kabaret Sorry pod vedením zrzavého mága Vlado Štancela.
 
Co vás v souvislosti s kresleným humorem štve?
F: Že se pomalu vytrácí z novin a časopisů. Mrzí mne to jako autora i jako čtenáře.
V: Souhlasím a ještě chci doplnit, že v souvislosti s kresleným humorem mě štve, že neumím kreslit.
 
Kde jste byli na Silvestra 2000?
F+V: Nevíme. Ale určitě jsme někde s kamarády slavili Fefíkovy narozeniny.
 
KUPTE SI SORRY
Přednedávnem se ukázalo, že Sorry v původní podobě končí. Jak jste reagovali?
F: Snažili jsme se sehnat někoho, kdo by SORRY koupil. Nebo aspoň založil nějakej novej časopis, který by jednoznačně navazoval na tradice a principy Sorry. Nevyšlo to. Teď už jenom sháníme peníze, abychom se udrželi aspoň na webu.
V: Na druhou stranu je fakt, že někde tam vzadu v hlavě pořád máme myšlenku, že se jednou Sorry v papírové podobě na náš mediální trh vrátí. No a právě proto musíme teď Sorry dočasně resuscitovat na internetu, abychom ho třeba jednou mohli vzkřísit na papíře.
 
Sorry se vrací? Jak vypadá?
F+V: Ano. Je volně ke shlédnutí na adrese www.sorryvize.cz. Ať čtenář nelení a podívá se sám. Nicméně, kdo měl rád staré dobré Sorry, měl by být spokojen.
 
Ještě něco, co byste chtěli zmínit?
F+V: Chceme poprosit ty, kterým se naše webovky budou líbit, aby to předali dál, aby se šířil náš věhlas i trocha toho humoru mezi lidem. Vždyť v dnešní dosti šílené době je té legrace a nadhledu možná zapotřebí víc než kdy jindy.
 
www.facebook.com/pages/Oficiáln%C3%AD-stránka-magaz%C3%ADnu-Sorry/253642304802826
www.sorryvize.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.