Share |

Experimentální prostor NoD uvede v premiéře nový divadelní projekt o lidské bezmoci The Body Present

foto: pořadatel akce

V letošní divadelní sezóně tvůrčí tým Jindřišky Křivánkové, Jany Kozubkové a Lucie Ferenzové připravil v koprodukci s Experimentálním prostorem NoD inscenaci The Body Present, která bude mít premiéru 16. prosince od 20:00. Extrémní show o lidské bezmoci poukazuje na taktiky jedince, jak přežít dobu nejistoty, pochyb a čekání, jejíž trvání nemůže ovlivnit. Čím se člověk zabaví, čím svoji mysl zaměstná, aby nemusel myslet na to, co ho čeká.
 
Inscenace The Body Present je inspirovaná filmem Agnes Vardy Cléo od 5 do 7, čili příběhem pařížské ikony, která čeká na výsledky z nemocnice. Na minuty přesně vymezené čekání ukazuje několikero tváří téže osoby vytržené ze zaběhlých zvyklostí a nahlížející na svůj dosavadní život jako na něco, co se neodvratně musí změnit. Tento inspirativní rámec autorkám inscenace umožňuje ukázat extrémní stavy, jevy a jednání. Postavami inscenace jsou žena a její alterego zachycené v současnosti. Autorky zajímá ikoničnost jako způsob myšlení, způsob vnímání vzorů, představ a schémat.
 
Jedním z hlavních témat je ženské tělo. Inscenace komentuje vizualitu ikon dneška, přičemž prostředkem je jí show ve svém původním významu, čili zveřejnění, zviditelnění, vyjevení charakterů a lidských typů. Autorky též zkoumají smrt ikony, její strach ze smrti a trend dnešní doby smrt vytěsnit, učinit ikonu z ní. Inscenace The Body Present je mimo jiné o změně pasivního způsobu jednání k aktivitě.
 
The Body Present je druhou inscenací, kterou členky Kolonie, o.s. uvádí v koprodukci s Experimentálním prostorem NoD. Ve spolupráci navazují na úspěšnou inscenaci Lovci, která byla inspirována životem a dílem malířek Jitky a Květy Válových.
 
,,Jindřišku vnímám už od jejích studií na HAMU a líbí se mi témata, která řeší, a jak je řeší. Svým způsobem vyjadřování dokáže neustále překvapovat tím, jak se pohyb a performance dají využít. Nebojí se riskovat. Společně s režisérkou Lucií Ferenzovou a performerkou Janou Kozubkovou vytváří zajímavou skupinu, která mísí pohybové divadlo s něčím, co je až konceptuálním uměním,“ vysvětluje šéfdramaturg Experimentálního prostoru NoD Adam Halaš.
 
Vstupenky na premiéru v ceně 180 Kč a 120 Kč pro studenty, seniory, ZTP a ZTP/P jsou v předprodeji v sítích SMS Ticket a Ticketportal a ke koupi v NoD každý všední den od 16 do 20 hodin.
 
Inscenace The Body Present vznikla díky podpoře hl. města Prahy a Nadace Život umělce.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.