Share |

DVA: Naše hudba se blíží elektrofolku, ale je v tom nepřesnost

foto: Tereza Bartůňková

O kapele DVA jsme na protisedi.cz psali už před časem... Že přišla s novým videem Mulatu a imigrovala do USA, že vydala páté album Nipomo... A ptady je malý rozhovor o tom, jak se dostali na zahraniční label a jak žijí.
 
Jak jste se octli u Northern Spy Records?
Náš manažer Prokop Holoubek organizoval koncert kapely ZS z tohoto labelu a poslal tě lidem po ZS naše demo, jim se líbilo, pak si vyčkali na hotový master Nipomo a ten se jim taky líbil, tak my jsme vyčkali s vydáním v Čechách od září 2013 až do letošního února,  a jsme moc rádi, že to všechno nezůstalo jen u prvotního nadšení, ale opravdu máme desku vydanou v New Yorku u labelu jehož 99% nahrávek se nám líbí, s celosvětovou distribucí u Redeye. Náklad je z celosvětového měřítka malinký, ale všude.
 
Jak je to s vaším vlastním labelem? Byl, pokud vím založen pro vaše věci, nicméně, budete vydávat i jiné umělce?
Label HomeTable, jak už název napovídá, byl založený jako značka pro domácí nahrávky. A vydali jsme na ní úplně první nahrávku rozhlasové hry Isaaca Asimova Bezděčné vítězství, což byl náš první poznávací pokus s prvním počítačem s nahrávacím programem. Pak jsme později používali náš label na boková alba Caligari a Kollektt8. S tím pak přišel nápad, že by pod podmínkou "nahrávek z domova" mohl label vzít pod sebe i další kapely většinou z okruhu kámošů. Takže už se velmi schylovalo k tomu, aby LHT vydal kapelu B4 a jejich Data loss, jenže to krachlo na naší nejasný vizi a lenosti to dotáhnout. Byla to ostuda a pak jsme nechali LHT nějaký čas i spát a používali ho jen ve vyprávění z historie Dva. Dnes, když už hodně lidí nahrává doma a může si samo cokoli vydat, nemá smysl dělat asi někomu vydavatele, navíc u vlastního labelu, který nebyl nikde registrovaný a má pod sebou dvě soundtracková alba, nic nezajišťuje a ani nemá kontakty :-). Dneska by to asi šlo lépe, ale zase by to vyžadovalo čas navíc, který moc nemáme.
 
Máte pěkný kalendář, jak se zjevil?
Díky. Vyrobil se. Už minulý rok vznikl jeden, ale někdy na začátku prosince, když jsem nevěděla, jak vyřešit vánoční dárky a když byl hotový, tak jsem ho jako dárek dala i ke stažení na našem facebooku a byl o něj docela zájem, jen prostě tbylo hrozně pozdě. Minulý rok jsem věděla, že budeme chtít nějaký bonus pro fanoušky, když budeme na Mikuláše zveřejňovat singl k Nipomo.  Hodně a už dlouho si kreslím do sešitů takové rastrové tapety a je to hodně užitný právě na takovéhle věci. Těch motivů jsou stovky a není nic přijemnějšího, než když se postupně dostávají do kalnedářu, na pohledy a letos i na trika, placky, tašky a sešity. To kresleni je úplně spojená s Dva, kreslím si na cestách a při zkoušení, nahrávání... jsou v nich zakódovaný zvuky, který vytváříme. Proto je zcela přirozený je používat na obalech a všech dalších vizuálních výstupech.
 
Co je NIPOMO?
Existující město v Kalifornii, proslavené fotografií Dorothey Lang. To víme z wikipedie a v tom mestě jsme nebyli.  Na to slovo narazili na ukazateli na pobřežní dálnici z Los Angeles směrem na San Francisco, po cestě k pobřeží Big Sur, strašně se nám líbilo a přišlo nám jako bychom ho vymysleli my, je v něm něco japonskýho a indiánskýho a zní jako malé město s raketovou základnou, které by použil Ray Bradbury třeba. O názvu nové desky nebylo třeba dumat.
 
A co o ní máme vědět?
Že je dobré si jí poslechnout a udělat si názor sám. Tentokrát jsme kromě podtitulu How tu survik wintar / Jak přežít zimu nedávali žádný popis o jakou hudbu se jedná. Je to asi poznat samo a nebo to není potřeba. První nápady vznikali v tuhé zimě 2013, při které jsme na chalupě postavili obří igloo, kdy jsme toužili po létě, a finální nahrávání probíhalo zase v největším parnu v srpnu, kdy bylo potřeba do toho zase vrátit trochu chladu. Výsledek je Nipomo.
 
Považujete se za mezinárodní kapelu?
My se nepovažujeme. Ale minulý rok byla většina koncertů zahraničních, tak si užíváme tu svobodu, ale jsme z Čech a vozíme tam svůj vlastní svět.
 
Pomáhá vám váš specifický přístup k jazyku/jazykům?
Samozřejmě. Jsme všude stejně nesrozumitelní. Na mnoha místech si myslí, že zpíváme česky, tak je u toho necháváme třeba, jak se nám chce.
 
Byli jste na titulní stránce bandcampu, jak se to stalo?
Těžko říct, prý jakýsi Andrew z bandcampu nás má rád, ale myslím, že na nás přišel přes DJ z BBC Gilles Petersona, který doporučoval naší desku Kollektt8 a pouštěl ve své sobotní show písničku Lappop. Ale to byste se asi musela zeptat jich.
 
Když se vás někdo zeptá, co hrajete za muziku, jak odpovídáte?
Vyhýbavě. Jsme hudba napříč žánry stejně, jako naše jazyky jdou napříč vesmírem od jihu k severu z východu na západ. Nejblíž je třeba označení elektrofolk, a je to druh melodického popu, který ale v komerčním rádiu nezaslechnete. Je nejlepší to slyšet. Lidi nás rádi přirovnávají k Múm a Animal Collective nebo Sigur Ros, Cocorosie, Stereolab... ale je v tom velké Ale a nepřesnost.
 
Zníte pestře a pestřeji, kam všechny ty nástroje dáváte?
Nástrojů kupodivu nepřibývá, spíš naopak. Víc si Honza hraje se stopami a beaty a možná se to zdá kvůli těm samplům z diktafonových nahrávek z cest.
 
Máte hromadu aktivit - koncerty a další přestavení, cítíte se v časovém presu? A pokud ano, jak s ním bojujete?
V presu občas ano, ale je to příjemný vědět, že máme pořád co dělat, takže s tím nebojujeme. Ale rádi chodíme v pauzách na výlety, na houby, na hory. A živíme se přesně tím, co nás nejvíc baví.
 
3 nejlepší weby pro muzikanty?
Bandcamp, soundcloud a hudební centrum v hradci králové? Nevím, jestli jsme vás dobře pochopili, jaké weby myslíte, ale tyhle používáme my nejvíc :-).
 
Ještě něco?
Určitě, ale vzpomeneme si až pozdě.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.