Share |

Držitel německé knižní ceny Lutz Seiler přijíždí do Prahy

foto: Claus Setzer

Pražský Goethe-Institut přivítá v pondělí 8. prosince od 19:00 hodin Lutze Seilera, nejnovějšího držitele Německé knižní ceny. Oceňovaný spisovatel a básník zde v rozhovoru s Helmutem Böttigerem, renomovaným německým literárním kritikem, poprvé českému publiku představí svůj přelomový román Kruso. Vstup na simultánně tlumočený pořad je volný.
 
„Děj prvního, dlouho očekáváného románu Lutze Seilera, Kruso, se odehrává v roce 1989, jeho dozvuky však směřují až do současnosti“, prozrazuje Eva Vondálová, vedoucí knihovny Goethe-Institutu, zápletku slavné knihy: „Seilerův hrdina Edgar Bendler utíká ze svého života, aby se vyrovnal s tragickou událostí. Na ostrově Hiddensee, kam mnozí směřují, aby NDR opustili, se Edgar přidá ke skupině „trosečníků“, kteří se zde zdržují stranou „světa“ uzavřeni do svého společenství“, dodává Vondálová ke knize. Román se po udělení Německé knižní ceny stal bestsellerem a drží se v Německu stále na špici mezi nejprodávanějšími tituly.
 
Lutz Seiler (nar. 1963), patří k nejvýznamnějším německým básníkům. Za své dílo obdržel řadu ocenění, mj. Cenu Ingeborg Bachmannové, Brémskou literární cenu, Fontaneho cenu a Cenu Uweho Johnsona. Za svůj první román Kruso (Suhrkamp, 2014) obdržel letošní Německou knižní cenu.
 
„Lutz Seiler ve svém románu zkoumá možnosti, které prověřují hranice osobní svobody v prostředí společenského útlaku. Kniha je však především literárně odvážným činem, který nevídaným způsobem spojuje politicky realistické světy s těmi surrealistickými a groteskními a to vše pak dovádí do zcela osobitého estetického celku“, komentuje Helmut Böttiger, renomovaný literární kritik, který Seilera pro pořad o německé literatuře doporučil ještě dříve, než básník Německou knižní cenu získal.
 
Právě Helmut Böttiger knihu českému publiku premiérově představí a zasadí do kontextu dění na německé literární scéně. Za účasti Lutze Seilera se tak v rámci pořadu rück:blick 2014 stane 8. prosince, a to od 19:00 hodin v prostorách pražského Goethe-Institutu.
 
fcb G-I
web G-I


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.