Share |

Druhý ročník Národní potravinové sbírky se blíží

foto: pořadatel akce

22. listopadu 2014 se uskuteční druhý ročník Národní potravinové sbírky, kterou v rámci projektu Potraviny pomáhají organizuje odborná platforma Byznys pro společnost společně s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy. Tato sbírka proběhne po celé České republice ve více než 160 prodejnách obchodních řetězců Tesco, Kaufland, Penny Market, Globus a Alberta ve všech prodejnách dm. Stejně jako minulý rok zde bude možnost koupit a darovat trvanlivé potraviny na pomoc lidem v nouzi v charitativních zařízení daného kraje. Sbírka spolu s projektem Potraviny pomáhají upozorňuje na nedostatek potravin mezi některými skupinami obyvatel, jako jsou senioři, matky s dětmi nebo rodiny v tísni a umožňuje projevit solidaritu a pomoc konkrétním a adresným způsobem.
 
V loňském roce se v rámci Národní potravinové sbírky vybralo více než 66 tun potravin, které byly následně rozvezeny matkám s dětmi v azylových domech, lidem bez domova, dětem do dětských domovů a dalším potřebným, jako například lidem s fyzickým či mentálním postižením. Část potravin putovala i do nízkoprahových zařízení.
 
Nyní už jsou všechny potraviny z loňské sbírky rozdány. Organizátoři této akce ale věří, že i letos bude sbírka úspěšná a potravinové banky se opět naplní. Jak uvádí Pavlína Kalousová z Byznys pro společnost: "Velmi mě potěšilo, s jakým zájmem se Národní potravinová sbírka u veřejnosti setkala. Ten zájem byl natolik velký, že předčil i jiné země. Například v Maďarsku, kde se tato sbírka konala již po několikáté a bylo do ní zapojeno dvakrát více hypermarketů, se vybralo v přepočtu na obchod méně, než u nás. Je to pro nás skvělá zpráva a věříme, že i letos nebude veřejnosti osud lidí ohrožených chudobou lhostejný."
 
Národní potravinová sbírka se těší podpoře známých osobností. Stejně jako v loňském roce, i letos tuto akci podpoří Lejla Abbasová, Ilona Csáková a Roman Vaněk. Poslední jmenovaný dodává: "Je třeba dělat něco s tím, že jsou v Česku lidé, kterým se potravin nedostává, a přitom je některé zboží nevyužito. Projekt potraviny pomáhají se snaží tuto situaci řešit a dává možnost zapojit se a pomoci firmám i obyčejným lidem."
 
K hladkému průběhu celé Národní potravinové sbírky je zapotřebí přes 2000 dobrovolníků. Všichni, kteří mají zájem se do této akce aktivně zapojit, se již nyní mohou přihlásit na stránkách www.potravinypomahaji.cz.
 
Sbírku podpoří darováním potravin firmy Penam, Tatra, Kostelecké uzeniny, Mars a Unilever. S přepravou vybraných potravin pomohou řidiči firmy DHL.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.