Share |

Dostali Mercury Prize, hrají nu jazz a 23.11. se zjeví v Jazz Docku

Koncertní série United Islands Reloaded přiváží kapelu Led Bib.
 
Série koncertů United Islands Reloaded, která v klubovém prostředí představuje hvězdy festivalu, se chýlí ke konci.
23. listopadu v klubu Jazz Dock vystoupí britská nu-jazzová formace Led Bib, držitelé Mercury Prize, kteří na festivalu vystoupili v roce 2010. 
 
Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro a na místě konání!
    
 
LED BIB (UK)
Host: FIORDMOSS (CZ)
23. 11. 2011, od 22:00
 
United Islands Reloaded je koncertní série, která do pražských klubů přiveze výběr z nejúspěšnějších interpretů minulých ročníků festivalu United Islands. Festival United Islands je největší multižánrová hudební akce, která se koná v historickém centru Prahy, v příštím roce v termínu 21. -23.6 2012.
 
Britskou moderně-jazzovou kapelu Led Bib zformoval v roce 2003 bubeník a skladatel Mark Holub a už první album Arboretum sklidilo na domácí půdě v jazzových kruzích značný ohlas. Pětičlenná skupina, jejíž sound určují dva altsaxofony, ovšem zatím nejvýše sáhla letos, kdy byla za čtvrté album Sensible Shoes nominována na nejprestižnější britskou hudební cenu Mercury Prize za rok 2009. Není divu, i slovutné The Times označily nahrávku za „budoucnost jazzu".
Kritika zdůrazňuje u Led Bib mladickou odvázanost improvizace a pro kapelu dokonce vytvořila novou stylovou škatulku „avant-jazz-euphoric-rock", která symbolizuje energičnost rocku, obalenou hráčskou techničností jazzových hudebníků a radostné hledačství, související s jejich věkem. „Sposlouchanost" zúčastněných muzikantů avantgardní scénou newyorského „downtownu" i produkcí rockových hvězd zpřístupňuje tvůrčí proces Led Bib jak specializovaným posluchačům, tak publiku, které moderní jazz jako nestravitelnou intelektuální hru uzavřeného ghetta odmítá.
Fiordmoss tvoří dva studenti brněnské FaVU Petra Hermanová a Roman Přikryl. Využívají především kontrastů svých hudebních vkladů a přemlouvají je k symbióze - něha a ospalost kytarových písní (Petra) jsou každou chvíli přerývány promyšlenou zvukosmrští a sem tam se vynoří jen neúprosný synťák doprovázen vokálem a několika analogovými prskanci (Roman). V roce 2010 koncertovali po celém Česku i Slovensku, především jako předkapela Midi lidi. V prosinci téhož roku vyšlo jejich první EP Gliese, nejdřív jako digitální release a o něco později pak také jako CD. Na jeho nahrávání se podílel Martin E. Kyšperský z kapely Květy. V letošním roce vystoupili v rámci Klubové noci United Islands.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.