Share |

Doprovodné akce Galerie Hlavního Města Prahy pro druhý březnový týden

foto: Galerie hlavního města Prahy

Příběhy soch I: Karlův most
7. 3. 2017 - 17:30
Colloredo-Mansfeldský palác, edukační centrum
vstupné: 50 Kč

 
Příběhy pražských soch a sousoší – Prezentace vybraných děl ze souboru veřejné plastiky GHMP v zajímavých kontextech
 
Výklad se bude věnovat historii Karlova mostu a jeho sochařské výzdobě, jejíž převážná část vznikla na počátku 18. století. Představíme si jednotlivé světecké skupiny, jejich ikonografii a tvůrce. Bohatá archivní i současná fotodokumentace umožní virtuální procházku po Karlově mostě v příjemném prostředí edukačního centra v Colloredo-Mansfelsdském paláci.
 
Pro posluchače bude připraven doprovodný tištěný materiál s obrázky a základními fakty z přednášky. Každý účastník cyklu s alespoň 50% účastí obdrží na závěrečné přednášce 13. 6. 2017 pamětní list. Cyklus I. je opakujícím se cyklem z loňského pololetí a cyklus II. je novým souborem přednášek s dalšími tématy.

Komentovaná prohlídka jednoho obrazu: Zdeněk Sýkora: Černobílá struktura
8. 3. 2017 - 18:00
Dům U Kamenného zvonu, gotická kaple
vstupné: zdarma
přednáší: Pavel Kappel
 
Odborný komentář historika umění Pavla Kappela k dílu Zdeňka Sýkory Černobílá struktura
 
V nedávné době se náhodně potkaly dvě události týkající se Zdeňka Sýkory. V Domě U Kamenného zvonu byla vystavena restaurovaná struktura z roku 1966–1967 a z německého Kolína nad Rýnem dorazila zpráva o aukčním rekordu dosaženém při prodeji jeho Linií č. 3. Každý z obrazů je výjimečný, každý je reprezentantem jednoho ze dvou vrcholných období jeho tvorby. Jakkoli je jeho celoživotní práce vnitřně velmi soudržná a má jasný směr, jsou struktury a linie založeny na zcela odlišných principech. Chcete-li se dozvědět, proč se v případě struktur malíř snažil o vyloučení jakékoli náhodnosti, když později na stejném principu založil systém svých liniových obrazů, nebo jak souvisí obraz z Galerie hlavního města Prahy s obkladem větracích komínů na Letné a jaká byla vlastně role počítače v jeho tvorbě, srdečně vás zveme na jednu ze dvou přednášek, které proběhnou v přízemní kapli Domu U Kamenného zvonu.

Výtvarná dílna pro dospělé a seniory: Věda versus hra s geometrií / k výstavě Eduard Steinberg: From Moscow to Paris
12. 3. 2017, 15:00–18:00
Colloredo-Mansfeldský palác, edukační centrum
vstupné: 20 Kč
Téma: Věda versus hra s geometrií

V rámci malířských dílen budeme reagovat na tradici ruského suprematismu a na představitele nonkonformismu Eduarda Steinberga. Proces malby bude vnímán z hlediska hry, experimentu i vědy. Účastníci malířských workshopů se budou dotýkat kořenů modifikace abstraktního umění.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.