Share |

DIVOKÁ JÍZDA aneb Provázek v Arše

představení Triptych

Čtyřdenní festival v pražském Divadle Archa představí současnou tvorbu Divadla Husa na provázku. Kromě série představení nových inscenací uvedeme autorská čtení spřízněných autorů, debatu o penězích s pozoruhodnými hosty, nový formát improvizačních hereckých večerů a dva koncerty. Zvláštním bodem programu je i mimořádná výstava, která prostřednictvím 500 fotografií představí 50 let činnosti našeho divadla.
 
Festival (20.-23.4.) je součástí oslav jubilejní 50. sezony Divadla Husa na provázku.
 
První den / pátek 20. 4.
18,00 hodin
18 262 DNŮ HUSY
Vernisáž výstavy fotografií a plakátů Divadla Husa na provázku z let 1968-2018. Soubor 50 unikátních velkoformátových panelů byl dosud vystaven pouze během jediného dne – 15. března 2018 v rámci tzv. Dne Husy v brněnském Domě umění. Tentokrát bude k vidění v Divadle Archa po po celou dobu festivalu. Na vernisáži zahraje: Gabriela Vermelho.
 
19,00 hodin
E. T. POZEMŠŤAN
Autorské čtení spisovatelky a hudebnice Evy Turnové, jejíž časopisecké sloupky se staly předlohou nejnovější inscenace DHNP Turnový háj. Nedílnou součástí čtení je rozhovor s autorkou.
 
20,00 hodin
Eva Turnová, Sabina Machačová
TURNOVÝ HÁJ
Zdramatizované texty Evy Turnové, které od roku 2012 vycházely nejprve v časopise Instinkt, pak v Reflexu – a které vycházejí až dosud. Sloupky vycházejí také knižně; autorka celkem vydala již šest knih sestavených z těchto originálních textů – hořkohumorných glos k současnosti nabitých (sebe) ironií. Svět nahlížený očima ženy žijící v současném Česku.
Režie: Gabriela Ženatá.
Malý sál
 
21,30 hodin
ETURNITY
Baskytaristka Eva Turnová, k tomu Dušan Vozáry, Jarin Jarek a Vratislav Brabenec jako host čili koncert pražské alternativní rockové kapely v Divadle Archa.
 
Den druhý / sobota 21. 4.
 
18,00 hodin
OTÁZKA PENĚZ
Debata s ekonomem Tomášem Sedláčkem a se členy osobitého seskupení Paralelní polis. Tématem diskuze budou ekonomické problémy současnosti, fungování peněz a kryptoměny. Debata tvoří originální prolog k představení Dynastie (Lehman Brothers)
Moderuje: Renata Kalenská.
 
20,00 hodin
Stefano Massini
Dynastie.
Lehman Brothers
V roce 1844 přišel do New Yorku s jediným kufrem. Otevřel maličký obchod a po něm přišli do Spojených států ještě jeho dva bratři. Záhy vybudovali byznys, na jehož konci stála čtvrtá největší banka v USA. Její pád v roce 2008 a rekordní bankrot ve výši 200 miliard dolarů spustil celosvětovou hospodářskou krizi, jejíž důsledky na vlastní kůži dodnes cítí lidé po celém světě. Fascinující portrét židovské německé rodiny jako skalpel otevírá útroby historie USA a omračujícím způsobem zachycuje dějiny kapitalismu.
Režie: Michal Dočekal.
Velký sál
 
22,40 hodin
PRAŽSKÁ JIDIŠ KAPELA
Koncert.
Unikátní hudební projekt – ostřílení klezmeroví muzikanti se dali dohromady s žánrovými nováčky a vytvořili ryze taneční kapelu s jidiš repertoárem. Třešnička na závěr dne umocní vhled do uhrančivého světa židovského myšlení a kultury.
 
Den třetí / neděle 22. 4.
18,00 hodin
ZKUŠEBNA
Herci Dalibor Buš, Vít Pískala a jejich hosté improvizují na nejrůznější témata.
Zbrusu nový improvizační formát DHNP, v jehož středu stojí pouze a jedině herec. Nečekané a vždy zcela jedinečné setkání s herci na neotřelá témata. Autentická tvorba tady a teď.
Malý sál
 
20,00 hodin
Brecht, Bresson, Kosztolányi, Pitínský
Triptych
(Matka. Služka. Panna)
Aneb jak zahrát malého nácka.
Inscenace o ženě (femme), volně inspirovaná operou G. Pucciniho Trittico, vypráví ve třech různých příbězích (matky, služky, panny), ve třech různých historických obdobích a třemi různými divadelními formami (groteska, romance, opera) o ženském údělu jako o... údělu.
Aneb „Ve zlu je předtucha něčeho tajného“ Simone Weilová.
Režie: Jan Antonín Pitínský
Velký sál
 
Den čtvrtý / pondělí 23. 4.
18,00 hodin
ŽENY A UMĚNÍ
Setkání s oceňovanou brněnskou spisovatelkou a kurátorkou
Kateřinou Tučkovou.
Autorské čtení a rozhovor tvoří pendant k pražské premiéře nové provázkovské inscenace o Vítězslavě Kaprálové.
 
20,00 hodin
Kateřina Tučková
VITKA
Příběh o závratném vzestupu mladé ženy, která se dokázala prosadit v oblasti, jež je dodnes vyhrazena především mužům. Ženy, jejíž život byl fascinujícím koktejlem výjimečného nadání a píle, ale i svobodomyslnosti, nespoutanosti a náruživosti, kterými šokovala své okolí. Žila všemu navzdory – jakoby věděla, že na všechno, co chce stihnout, jí zbývá pouhých pár let mezi dvěma válkami.
Osud mladé talentované brněnské skladatelky, dirigentky a femme fatale Vítězslavy Kaprálové.
Režie: Anna Petrželková
Velký sál


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.