Share |

Alternativa 2018 přichází s jarním koncertem, prvními jmény a novou koncepcí

foto: pořadatel akce

Dubnové vystoupení projektu Becoming /// Animal (GB/IT), který se v Praze představil v rámci loňského festivalu Alternativa, symbolicky předznamená ročník letošní. Tradiční podzimní přehlídka avantgardní hudby už zná první jména a přichází s novou koncepcí: oproti předešlým ročníkům nabídne kondenzovanější dramaturgii a přesune své těžiště do jednoho klubu.
Tím budou dva sály smíchovské MeetFactory.

/WEB/
 
První vlaštovkou letošního ročníku festivalu, který loni oslavil čtvrtstoletí existence, je jarní koncert Becoming /// Animal. Vystoupení skotského zpěváka Gordona Sharpa (Cindytalk, This Mortal Coil) a italského hudebníka Massima Pupilla (Zu) 16. dubna v klubu Punctum bude jako zpětný odraz po jejich listopadovém pražském koncertě v rámci Alternativy, kdy se po boku norského producenta Deathproda postarali o jeden z nejzajímavějších zážitků podzimu na poli nezávislé hudby. Jejich koncert (který v Praze pořádá Alternativa ve spolupráci s Asociací Mlok) předznamená ročník 2018.
 
26. ročník festivalu proběhne na přelomu října a listopadu a zahrne letos žánry jako soudobá vážná hudba, experimentální elektronika, noise, post-metal, lo-fi folk a improvizaci. Dramaturgii má na starosti dvojice Roman Odjinud a Petr Vrba. “Festivalové večery jsou letos celkem čtyři a sledujeme v nich pomyslnou gradační linku – ta vede od ambientní hypnotické elektroniky přes živelnou improvizaci až po hluky a temnoty, na které už si fanoušci Alternativy zvykli z minulých ročníků,” říká ke koncepci Petr Vrba, sám aktivní hudebník a mimo jiné dramaturg experimentálních přehlídek vs.interpretation a HearMe!. První potvrzená jména dostávají vysoké laťce, kterou festivalová dramaturgie v minulých letech nastavila: figurují mezi nimi německo-australské duo The Spill (Tony Buck, bubeník dnes již legendárních The Necks, a klavíristka Magda Mayas), trio Fake the Facts s hvězdným obsazením (Mats Gustafsson, Martin Siewert a Dieb13), magický projekt Stara Rzeka polského noisového folkaře Jakuba Ziołka, mezinárodní avantcorový ansámbl Shibuya Motors (Slávo Krekovič, Miro Tóth, Balász Pandi, Didi Kern) nebo Američanka Margaret Chardiet a její syrové noise-industriální alter ego Pharmakon.
 
Šestadvacátý ročník festivalu se zhmotní ve formě “jeden a tři večery” – první připadne na sobotu 27.října pod kuratelou Genot Centre, vítěze ceny Vinyla za počin roku 2017. Těžiště festivalu se následně přesune do smíchovské MeetFactory, kde se týden na to během tří večerů od 1. do 3. listopadu představí hudební projekty na pomyslné ose zvukové gradace.

Sjednocení scény festivalu, který v minulých ročnících tradičně putoval z klubu do klubu, se projeví také v jednotném výtvarném pojetí prostoru, o které se postará litevská umělkyně Ruta Putramentaite. Ta chystá pro foyer a dva sály MeetFactory speciální instalaci.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.