Share |

Divadlo pod širým nebem přistane v Hradci

Open Air Program Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů
Open Air Program
foto: pořadatel akce

14. ročník Open Air Programu Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů přivítá v Hradci Králové v posledních 10 červnových dnech více než 200 divadelních, hudebních a výtvarných produkcí, které zahrnou nejrůznější žánry – činohru, kabarety, improvizace, autorská představení, storytelling, pohádky, loutkové divadlo, chůdařská představení a spoustu dalších. Open Air Program nabídne tradiční, nové a experimentální divadlo a zaplní ulice, atria a náměstí performancemi a hudebníky. Scény se budou konat v Městské hudební síni, atriu Radnice, dalších částech historického centra a nebudou chybět divadelní stany v Žižkových sadech.

Letošním tématem OpenSpirit je podtitul „I to, co je na místě, může být v pohybu. Travelling without moving.“ Spojení „duchovní“ otevřenosti a určitého „klidného“ pohybu se snaží proměnit pohled na umění ve veřejném prostoru. Cílem je inspirovat k otevřenému vnímání prostoru a času, které posune celý festivalový projekt k novým vizím. Letošní téma naznačuje očekávání, že se myšlenky, které jsme zasadili a koncepčně směřovali, zúročí a místo, které se zdá být klidné a bez pohybu, začne žít vlastním životem. Součástí letošního ročníku festivalu budou umělecké intervence, performance a další umělecký program, který se tématu, jehož nedílnou součástí je jeho celková výtvarná koncepce, přímo dotýká. K účasti na letošním ročníku přispějí divadelníci z celé ČR i zahraničí.

V hlavním šapito v Open Stanu v Žižkových sadech se odehraje představení Čtyři dohody a následně i jejich pokračování Pátá dohoda v podání Jaroslava Duška a vystoupí zde již tradičně divadla Vosto5 a DNO. Městské divadlo Zlín představí variaci na slavné operní téma Carmen – Opera podle Fagi. Soubor Depresivní děti touží po penězích přijedou se svým elixírem věčného mládí, s představením Makropulos - Čapek je mrtvý a Marty je kurva! V programu dále vystoupí Geisslers HofcomoediantenneboDivadlo na Cucky s představením Doupě. Na své si přijdou milovníci klasických děl, kteří zhlédnou např. Janu Eyrovou olomouckého divadla Tramtarie nebo Romea a Julii v úpravě Divadla NaHraně s Vladimírem Markem v dvojroli chůvy a Lorenza či Bratry Karamazovy Divadla Štěstí.

Do Hradce Králové zavítá nový cirkus v podání ZIRKMIR z Norska, slovenskou produkci reprezentuje Divadlo Akadémie Umení, Divadlo Lab z Bratislavy nebo Celkom malé divadlo. Z Velké Británie přijede divadelní skupina Daniel Hernandez, která na 4 dny bude performovat v ulicích, připraví kabaretní vystoupení a workshopy klaunérie. Vystoupí loutkoherec Simon T. Rann (AU/FR) z Philippe Genty Company (FR), který povede dvoudenní workshop: Manipulace. Dále se představí soubory z Francie, Řecka či Nizozemí.

Letošním ročník bude zpřístupněn také rodinám s dětmi. V Žižkových sadech vznikne ve spolupráci s rodinným Centrem Pohoda volnočasový koutek a v RC Víla Amálka přibude možnost hlídání dětí v průběhu festivalu, aby si i rodiče mohli v klidu užít vybraná představení. Pro děti a jejich rodiče jsou připravenadivadelní, pohybové či kreativní dílny, výtvarné a světelné instalace a plenérová výstava. O víkendech pak bleší trhy, diskuze o současné kultuře a nebudou chybět večírky.

Hrací prostory diváci naleznou v atriích Městské hudební síně a Radnice a v paláci Komenium u Bona Publica. Dance Fabrique bude patřit workshopům. Performerům, experimentátorům či tanečníkům bude k dispozici Gočárovo schodiště. Díky inspiraci ze zahraničních festivalů bude letos nově sloužit Pivovarskénáměstí jako free scénapro představení, která se do Open Air Programu již nedostala. Scénu pro alternativní hudbu a malé divadelní formy pak zaštítí Klub čp. 4. Prostor dostanou také divadelní společnosti, které přijedou představit svůj repertoár do vlastních stanů nebo autobusu, jedná se o divadlo Bufet, Divadlo Husa na provázku, studenty Katedry alternativního a loutkového divadla a skupiny UMSKUP a hradeckou Q10. Představení budou uvedena v prostorách nové Městské knihovny a ve spolupráci s Institutem světelného designubude první festivalový víkend rozsvícenabudova Muzea východních Čech.

Denní hudební program představí špičku domácí scény i mezinárodní hosty – v rámci svého turné vystoupí kapela WWW, DJ Mardoša (Tatabojs), indie-folkové duo Kieslowski, Monikino kino – nový projet filmaře a hudebníka Petra Marka a Moniky Midriakové, Dikolson (Filip Míšek,ex- Khoiba) bude realizovat živý soundtrack ke klasické grotesce Harolda Lloyda. Závěr festivalu bude patřit skupině Jana Buriana ml. - Kyklos Galaktikos. 

Ze zahraničních hudebníků přijedou festival podpořit Toni Kettinen, Hulda Huima z Finska, Tim Remis (USA) – řidič autobusu, co hardcore kapelu vyměnil za banjo, Dáša Fon Fľaša (SK) – slovenský Baumaxa s punkovým drivem. Festival se letos připojí i k mezinárodnímu Svátku hudby – Fete de la Musique,a vyzývá tak hudebníky různých žánrů, aby přijeli 21. 6. představit Hradci Králové fenomén busking. Chybět nebude ani hudební produkce na Kavčím plácku.
 
FB event: https://www.facebook.com/events/454569027959546/
 
web: http://www.klicperovodivadlo.cz/festivaly.htm


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.