Share |

Divadla už nespoléhají na granty, crowdfunding se osvědčuje i v nezávislém umění

foto: pořadatel akce

Připravované představení Kabaretu Caligula: PanzerFaust v hlavní roli s Klárou Issovou se stalo na začátku června nejúspěšnějším divadelním projektem na crowdfundingovém portálu HitHit.com. Podařilo se mu vybrat 134% požadované částky a dokazuje tak, že v nestále době podpory kultury ze strany státu umí prostředky najít skrze své fanoušky A že jich není málo.
 
“Obrovské díky patří všem 120 přispěvatelům, kteří nám pomohli překonat požadovanou částku 66 666,- českých korun,” uvádí člen souboru Štěpán Benyovzský a dodává:  “Dostalo se nám tak úžasné příležitosti připravit skvělé představení, pro které se podařilo do hlavní role sehnat i Kláru Issovou.” Ta obsadí v moderním podání Fausta roli Markétky, ale nebude to tak jednoduché - představte si svět, kterému vládne všemocná korporace Panzern vyrábějící nejrůznější tělesná vylepšení. Vedou ji slavný vynálezce Viktor Frankenstein a jeho osobní kouč Mefisto. A představte si svět, ve kterém živoří jiný vědec, poslední nezávislý vědec na světě Johannes Faust. Společně se svou přítelkyní Markétkou a věrným, ale otravným asistentem Wagnerem chtějí vládu Panzernu svrhnout a „osvobodit lidstvo“. Tedy… Markétka se chce především vdát a mít děti a Faust chce hlavně dokončit svůj životní vynález – Kámen mudrců. A korporace Panzern chce inkorporovat Fausta i s jeho životním vynálezem. Podaří se Mefistovi a Frankensteinovi jejich plán? A k čemu vlastně Kámen mudrců slouží? Proč se ho Wagner tak bojí a proč ho Frankenstein a Mefisto tak chtějí? Co znamená tajemná zkratka MyPhiStone? A požádá Faust Markétku konečně o ruku, nebo se mu podaří ji definitivně naštvat?
 
"Kabaret Caligula je nejnevycválanější skupina herců, kterou jsem kdy krotil,“  říká režisér Jakub Sommer o představení s pobavením. „V civilu jsou to advokáti, koučové komunikačních technik, političtí poradci... Neuvěřitelná sebranka. Už teď mám ale pocit, že vzniká něco opravdu zábavného. Přinejmenším to hrozně baví nás, bez ohledu na to, kdo je profesionál a kdo amatér."
 
Klára Issová k tomu dodává: „Nikdo z Kabaretu Caligula není školený herec, i když mají přirozený talent. Každopádně je to úplně něco jiného, než na co jsem byla zvyklá. Po několika zkouškách jsem ale zjistila, že mě to vlastně baví. Myslím, že se vzájemně docela obohacujeme, jiskří to. Je tam takové zvláštní napětí, se kterým se ve světě profesionálního divadla moc často nesetkáte. Zahrát si s talentovanými amatéry je výzva, kterou by si měl občas zkusit každý profík.“ 
 
Producent představení Martin Poddany považuje spolupráci crowdfundingu a klasického financování kultury za budoucnost:  „ Úspěšná Kampaň na HitHitu je pro mě důkazem, že jednám s produkčně schopným a fanoušky podporovaným partnerem. Jenom schopný partner může postavit a uskutečnit takovou kampaň. A navíc je to i partner který dokáže do projektu přinést další zdroje. Což je obrovský bonus. Kabaret Caligula je první takový náš pokus a pravděpodobně v tom budeme pokračovat i u většiny dalších divadelních projektů které Palác Akroplis bude v budoucnu realizovat.“
 
Představení PanzerFaust Kabaretu Caligula bude mít premiéru 22. a 23. září 2013 v Paláci Akropolis.
 
www.palacakropolis.cz
www.kabaretcaligula.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.