Share |

DEN NOC: Místo, kde dobré víno teče proudem a jídlo nemá omezení

foto: archiv DEN NOC

Recenze na první „lívancárnu“ v Praze. Žádný mainstream nečekejte!
 
V centru Prahy, v Templové ulici 7, se nedávno otevřel nový podnik DEN NOC. Pěkné místo. Čisté, ve dřevěném designu, s možností intimního posezení s tím, koho máte rádi, a chcete si s ním popovídat v klidném a nehlučném prostředí. Přes den od 8.30 do 15.00 funguje jako DEN bistro. Dále pak od 16.00 do 22.00 jako NOC vinný bar. Vlastní jej manželé, které pojí láska k dobrému jídlu a vínu. Přes den si tady můžete dát dost netradiční kulinářskou lahůdku – slané lívance, a to hned na 10 způsobů!
 
Lívance na slano jsem ještě nikdy nikde neochutnala, a protože ráda zkouším nové věci, volba byla jasná - lívance s kozím sýrem, žampiony a tymiánem. Chutnaly skvěle! Navíc byly dělané ze špaldové mouky. Paráda! Pan majitel mi k mým slaným lívancům doporučil víno – popíjela jsem bílé Sauvignon od Beneše z Podluží. „Jsem z rodiny, kde víno je součástí každodenního života, původně pocházím z Moravy a už můj otec se zajímal a stále zajímá o víno. Takže NOC vinný bar je vlastně životní filozofie, kterou přebírám po otci“, směje se sympatický majitel podniku a při tom mi vypráví dál: „Víte, já tady mám hlavně tuzemská vína. Osobně si pro ně jezdím k vybraným vinařům, koštuji je a vybírám si je pro své zákazníky. A snažím se obnovit i zašlou slávu Frankovky a Ryzlinku vlašského. Tyhle dvě odrůdy jsou velmi kvalitní a vhodná pro pěstování u nás, jen bohužel v minulosti dostala jejich jména docela na frak, protože se prodávala hlavně ta stáčená, nebo v  litrovkách, která nebyla tak kvalitní.“
 
To, že majitel podporuje hlavně tuzemsko, pochopíte nejen z nabídky vín, ale i při letmém prozkoumání ostatních produktů, které v DEN NOC mají. Kromě lívanců a vína, se zde osvěžíte českými limonádami Prager Pragomošt, smlsnete si na českých Štramberských uších z perníkového těsta a denně zde najdete nějaký ten sladký koláč či jiný zákusek, který peče paní majitelka. Když nebudete mít chuť na lívance, můžete si k vínu dát jen tapas, sušená rajčata, paštiky, domácí chléb (čerstvě pečený v DEN NOC), sýry od farmářů nebo olivy.
 
Nebojte se, lívance se zde dělají i v klasické verzi, tedy na sladko. Můj kamarád, se kterým jsem šla na degustaci, si vybral lívance s banány, máslovou pěnou a javorovým sirupem. Snědl je snad na dvě sousta a měl u toho vskutku blažený výraz. Na mou otázku, zda si pochutnal, jen pokýval hlavou, že ano. Popíjel k tomu sladké bílé víno.
 
Společně s námi byl v DEN NOC ještě jeden pár, cizinci. Bylo o něj vskutku královsky postaráno. Pokaždé, když si objednávali, se jim pan majitel věnoval. Mluvil s nimi plynule anglicky, nabízel jim různé alternativy, co by si mohli dát, jaké víno by pro ně bylo nejvhodnější…. Když pak do bistra dorazili uhonění američtí turisté, kteří si chtěli dát původně kávu s sebou, zůstali, objednali si kávu ke stolečku a poseděli déle než půl hodiny. Neuniklo jim naše veselí a tak trochu degustovali s námi. Pan majitel otevřel další lahev, tentokrát červenou Frankovku. Na moji žádost, chtěla jsem ji ochutnat. Jaké bylo mé překvapení, když se mi na jazyku rozvinula příjemně sladká, ovocná a kořenitá chuť! Víno bylo moc dobré. A evidentně chutnalo i Amíkům… :-)
 
Já i kamarád jsme odcházeli lehce ovínění a oba dost příjemně naladěni. On si tam koupil lahev bílého vína Sauvignon. A mě bylo jasné, že si nechci odnést láhev s sebou, ale že se sem chci vracet na nějakou další dobrou sklenku tuzemského vína…. Věděla jsem, že to není má poslední návštěva, protože místo, kde se cítíte jako doma, pohodlně, uvolněně a v přátelské náladě, se jen tak v tom dnešním světě nenajde.
 
Měla jsem během degustace na pana majitele plno otázek, na které nezbylo čas odpovědět, protože se svědomitě věnoval každému z hostů, a tak jsem se rozhodla, že ho ještě dodatečně vyzpovídám skrze e-mail interview, protože DEN NOC si opravdu zaslouží pozornost.
 
Komu je Den bistro a NOC vinný bar určen?
Všem potulným kolemjdoucím, kteří ocení dobré jídlo, pití a především domácí a přátelskou atmosféru.
 
Co u vás považujete za „protišedí“?
Patrioctví a tu láskyplnou péči, kterou věnujeme já i má žena výběru každičkého jídla a vína, které u nás dostanete. A originalitu. Náš podnik funguje jako 2v1 – bistro a vinný bar, jsme vlastně první speciálkou na lívance v republice a máme opravdu poctivá česká vína, která jsou proti střednímu proudu. Nenabízíme ani běžné sladké nápoje, které se v restauracích vyskytují, naopak se snažíme mít pestrý výběr zdravého českého nealkoholického pitiva, abychom svým zákazníkům ukázali, že na světě je víc, než jen „always coca-cola“ …. :-)
 
Poslání DEN bistro a NOC vinný bar?
Chceme podporovat domácí gastronomii a učit naši společnost dobré a zdravé kultuře vína a jídla. A také to, aby nevěřili všemu, co jim kdo říká, lépe řečeno, co jim reklama a svět marketingu říká, ale aby se řídili vlastními smysly, pocity a myšlenkami.
 
Co váš podnik aktuálně nabízí?
Lívance na 20 způsobů, domácí koláče, dobrou kávu, tuzemská vína od malých vinařů, domácí chéb, sýry a paštiky od malých farmářů a jiné dobroty k vínu (olivy, cibulky v balsamiku atd.)… Jsou u nás vítáni i celiatici, kterým na požádání uděláme bezlepkové lívance.
 
Plány do budoucna?
Na zimu budeme mít v nabídce polévku a vinný punč, jehož výroba je domácí a přísně tajná! :-) Nabídka lívanců se bude obměňovat dle sezóny a dostupnosti surovin. Časem bychom rádi rozjeli netradiční ochutnávky vín… Ale o tom později. Každopádně klasické ochutnávky nečekejte! A naším hlavním plánem je to, aby zákazníkům chutnalo a rádi se k nám vraceli.
 
Kde všude vás potkáme mimo podnik?
Tu a tam se objevíme na farmářských trzích v Dejvicích na Kulaťáku. Zatím jsme tam byli třikrát a pokaždé se po lívancích doslova zaprášilo... Máme svůj facebook (klikni sem) a tam se dá zjistit, co se u nás děje a kam se chystáme, tak se můžete připojit… :-)
 
S kým vším spolupracujete a jak si hledáte své subdodavatele?
Máme rádi dobré jídlo a pití, takže chodíme po podnicích, trzích, navštěvujeme farmy a ochutnáváme. A pokud nás něco osloví a hodí se do našeho konceptu, navážeme spolupráci. V tuto chvíli máme hodně dodavatelů, a zmiňovat je tu všechny nebudu, raději se k nám přijďte podívat a ochutnat… Rádi všem řekneme, co zrovna popíjejí nebo jedí a od koho to je.
 
Něco, co byste chtěl říct, ale já se nezeptala? :-)
Náš prostor je možné využít i k soukromým či firemním akcím. Jídlo a pití vždy servírujeme a připravujeme podle přání našeho zákazníka, přičemž snoubení jídla a vína je samozřejmostí. Kapacita DEN NOC je okolo dvaceti osob. A umíme i velké akce! Ve spolupráci s ověřenou cateringovou firmou jsme je již několikrát pořádali. Takže kdo by měl zájem o malý nebo velký catering, je u nás mile vítán! Zkušenosti a reference máme od velkých firem i známých osobností.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.