Share |

Czech Grand Design 2011 zná vítěze - jaký byl slavnostní večer a afterparty?

foto: Jiří Herman

Šestý ročník předávání cen Czech Grand Design proběhl v sobotu večer ve Stavovském divadle. Pořadatelé se tentokrát rozhodli pojmout večer v trochu netradičnídm duchu.
Režisér letošního předávání Thomas Zielinski ke koncepci večera řekl: „Lákalo mě na scéně Stavovského divadla udělat televizní studio s dvojicí moderátorů. Tím, že kamery snímají televizní studio, byť samozřejmě vysoké estetické kvality, chceme dosáhnout plnosti obrazu, která nebývá při snímání cen běžná a tudíž vycházíme televizi maximálně vstříc.“ Jak se jim to podařilo, můžete sledovat ze záznamu České Televize v sobotu 17.3. od 21:00 na ČT2. Srovnávat minulé ročníky s tím současným by však nebylo na místě. Tentokrát pořadatelé vsadili na mladou krev a to se cení. Moderátoři večera, herci Tereza Voříšková a Kryštof Hádek, jsou sami o sobě dostatečně zajímaví, talentovaní a charismatičtí, cestu na jeviště si doslova probojovali a prostříleli a předávání mohlo začít.

Letošní ocenění v podobě medaile navrhli lonští Grand Designéři roku - Olgoj Chorchoj - Michal Froněk a Jan Němeček. K nápadu s medailí řekli: „Inspirovala nás naše práce, je to často soutěž, dobíhání na schůzky, stále se něco učíme, což je vlastně permanentní trénink.“ Ceny byly předány v 10 kategoriích, letos nově i ocenění Designér šperk roku.

Filmové medailonky, v kterých tvůrci tentokrát poprvé promluvili, k nim natočil, jako tradičně, dnes již slavný tvůrce Aloise Nebela, režisér Tomáš Luňák. 
Mezi předávajícími nechyběly osobnosti společenského i politického života jako Anna Geislerová, Jana Plodková, Jiří Bartoška, Libuše
Šmuclerová, která na otázku, co nejraději nakupuje, odpověděla, že firmy (v dobrém závidíme), ale také ministryně kultury Alena Hanáková či zastupitel a radní hl. města Prahy Bohuslav Svoboda. Ti se díky duchapřítomným a odvážným moderátorům přímo na jevišti dušovali, že si význam designu uvědomují a zaslouží se o jeho podporu (uvidíme...).

Aby však nebyla řeč jen o designu, tak se o hudební program večera postaral skvělý multiinstrumentalista Floex a nepřekonatelná Lenka Dusilová, která jako vždy dokázala, že si pouze silou svého hlasu a osobnosti podmaní (nejen) celé Stavovské divadlo.
Po skončení večera se všichni odebrali na jeviště, které osvětloval opravdu přepychový a majestátní lustr Preciosa ( tento největší producent křišťálových lustrů byl totiž partnerem večera), zapůjčený speciálně pro tuto příležitost. Zde se popíjelo šampaňské Veuve Clicquot, jedlo, slavilo, diskutovalo a fotilo. Kolem půlnoci se všichni přesunuli na afterpárty do Kolowratu, kde se v uvolněné atmosféře křepčilo až do rána.

A tady jsou vitězové cen Czech Grand Design 2011:

Designérem roku 2011 se stal Rony Plesl za lustr Uovo pro Lasvit a za nápojový set Poppyhead pro Moser.

Módním designérem roku 2011 se je Zuzana Kubíčková, která
porazila i Denisu Novou a Hanu Zárubovou, za kolekci jaro-léto 2012.

Designérem šperku roku 2011 se zaslouženě stali Zdeněk Vacek & Daniel Pošta za skvělou kolekce Virus a také za koncept značky Zorya.

Grafickým designérem roku 2011 je Štěpán Malovec za grafickou
úpravu knihy Ladislav Sutnar: Americké Venuše

Fotografem roku 2011 se stala Bára Prášilová za fotografie kolekce Air Force pro Hanu Zárubovou.

Obchodem roku 2011 se stalo Papelote (hurá!) za svou prezentace kolekcí Elemento, Fabrico a Musko.

Výrobcem roku 2011 se stal Lasvit Kolekce svítidel a lustrů 2011 (Fabio Novembre, Nendo, Mathieu Lehanneur, Rony Plesl, Jitka Kamencová Skuhravá)

Objevem roku 2011 je Klára Šumová za sedací nábytek Osídelná
krajina a květinové stolky Tables of Plants.

Cenu veřejnosti získal Jaroslav Bejvl, jr. za svítidla Fluentum a Sprinkle (Preciosa) a kolekci MYSTERY (The Fresh Light of Corian.

Do Síně slávy byla uvedena Libuše Niklová za výtvarné pojetí a technologické inovátorství v oblasti sériově vyráběných plastových hraček. Cenu převzal její syn, český výtvarník Petr Nikl, který poděkoval mamince i vzduchu, který nás obklopouje a když se obalí, vznikají krásné věci. (A my děkujeme jeho mamince za báječné nafukovací slony, buvoly a žirafy, které většinu z nás provázely celé dětství).

Nejvíce hlasů napříč všemi kategoriemi získal, a Grand Designérem roku 2011 se tak stal Zdeněk Vacek a Daniel Pošta.

Všem gratulujeme!
p.s.: a těšíme se příští rok

Výstava nejširších nominací s názvem Czech Grand Design - Nominace 2011 je k vidění v Národním techníckém muzeu do 29. 4. 2012.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.