Share |

ČR má v hlavním městě svůj první analogový fotoautomat

foto: pořadatel akce

Od dubna letošního roku, již pro černobílé fotografické proužky nemusíme jezdit do Berlína, Vídně ani Londýna. Nově nám totiž postačí stavit se na Václavském náměstí u pokladny pražského artového kina Světozor.
 
Analogové fotoautomaty mají dlouholetou tradici. První z nich spatřil světlo světa v roce 1925. Jeho vynálezce, sibiřský přistěhovalec Anatol Josepho (vlastním jménem Josephewitz), postavil první prototyp tohoto fotografického přístroje na Brodway mezi 51. a 52. ulici. Kouzlu fotoautomatu, který dokáže zhotovit krásně tónované portrétní fotografie bez použití negativu, propadli Newyorčané takřka okamžitě. Analogové fotoautomaty se rychle šířily i do dalších měst a jejich popularita prudce rostla. Cestu přístroje ke slávě završil v šedesátých letech Andy Warhol, který z něj udělal doslova popkulturní ikonu.
 
V devadesátých letech začaly být původní přístroje postupně vytlačovány digitálními, které používají počítač a tiskový papír. Digitální fotografie ale nikdy nedokázala nahradit půvab černobílých proužků, krásných unikátních fotografií, které vypadnou z automatu mokré a voní chemií.
 
A tak se původní fotoautomaty pomalu vrací do amerických i evropských měst a opět se na ně stojí fronty. K dnešnímu dni je 37 analogových automatů v New Yorku, 20 v Berlíně, 16 v Paříži. A jeden fotoautomat je nyní konečně v Praze! Proužek se 4 rozdílnými fotografiemi vás bude stát 50 Kč.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.