Share |

Cena Jindřicha Chalupeckého nabízí samostatnou výstavu loňského vítěze a uzavírá doprovodný program v Brně

Richard Loskot, Záznamy přítomnosti, instalace
foto: pořadatel

Laureát letošního ročníku bude vyhlášen už 30. listopadu

Ještě před samotným vyhlášením letošního laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého je možné v Galerii Václava Špály zhlédnout výstavu loňského vítěze Marka Thera nazvanou Mark Ther, Ludwig, Oskar und Thomas. Na výstavě, která trvá až do 23. listopadu, autor prezentuje tři videa, samostatná výstava je součástí ocenění pro loňského laureáta. Tento čtvrtek 15. listopadu se také uzavře doprovodný program letošního ročníku 5 finalistů – 5 měsíců – 5 míst. V 19 hodin se bude konat před budovou Domu umění města Brna na Malinovského náměstí umělecká akce s názvem Hledej!  letošního finalisty Richarda Loskota. Autor si pro návštěvníky připravil interaktivní „rádiovou hru“.  Letošní laureát bude vyhlášen už 30. listopadu.

Mark Ther je prvním laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého, který se zabývá výlučně videoartem. Ve své tvorbě se zaměřuje na tabuizovaná kontroverzní témata – odvážně spojuje bizarní příběhy z doby nacismu se sexuální deviací. Jeho videa však nejsou jednoznačná, jejich zápletky i rozuzlení bývají záhadné a vizuálně jímavé. Ani jeho nejnovější video Enkel, jež zachycuje rozhovor matky a dcery ve dvacátých letech minulého století a týká se tragických rodinných událostí, není výjimkou. Ther v něm opět demonstruje svoji virtuózní obrazovou schopnost, která zahaluje veškeré zlo do esteticky dokonalé formy jako do mlhy, jež jako by mohla odčinit i ty nejstrašnější skutky. Výstava dále představuje Therova videa Pflaumen (Švestky) o chlapci, který odmítá opustit rodný dům v době odsunu a Das wandernde Sternlein (Putující hvězdička) o osudu ztraceného, znásilněného a zavražděného chlapce, se kterým Ther loni cenu vyhrál, doplněné portrétem autora od malíře Václava Girsy. Spojení s Galerií Václava Špály galerií není náhodné: v šedesátých letech zde Jindřich Chalupecký působil jako šéfkurátor.„Prezentace loňského laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého, kterou vítěz realizuje z uděleného finančního ocenění, přibližuje veřejnosti dílo autora respektovaného odborníky,“ říká Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého. „Ther příležitosti využil a nabízí kompaktní celek tří posledních filmů, jež spojuje podobná tematika i vizualita. Filmy vznikly s profesionálními filmovými týmy a dá se říci, že jsou i novou etapou v Therově tvorbě. I když jeho příběhy zůstávají nedořečené a jsou plné naznačených úchylností, působí silným dojmem a jsou zážitkem, na který se nezapomíná,“ dodává Lindaurová.   

Letošní finalista Richard Loskot se naopak ve své tvorbě zaměřuje na světelné a elektronické instalace, pro svou prezentaci před budovou Domu umění si připravil speciální „rádiovou hru“. Návštěvníci akce budou pomocí nejrůznějších audio přístrojů lokalizovat signál, tedy informaci, která bude vycházet z útrob opodál stojícího architektonického modulu Ceny Jindřicha Chalupeckého. Akce bude přístupná veřejnosti zdarma, následovat bude debata a neformální setkání s autorem pod vedením kurátora Ondřeje Horáka. V rámci doprovodného programu se kromě listopadové umělecké akce Richarda Loskota v Brně představili finalisté David Franta a Jiří Böhm v červenci v Praze, Jiří Thýn v srpnu v Bratislavě, Vladimír Houdek v září v Ostravě a Adéla Babanová v říjnu v Hradci Králové. Výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého Finále 2012 v Domě umění v Brně (Dům pánů z Kunštátu) stále probíhá a je pro veřejnost otevřena do 9. prosince. Mezinárodní sedmičlenná porota vybere v průběhu výstavy letošního laureáta, kterého vyhlásí v rámci slavnostního ceremoniálu „Kdo tu cenu dostane? Hommage à Václav Havel“ v režii Vladimíra Morávka 30. listopadu v brněnském Divadle Husa na provázku.

www.cjch.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.