Share |

Celovečerní dokument Rok konopí přichází do kin už dnes večer

foto: distributor filmu

Rok konopí/Year of Mari©huana přichází v době očekávaných změn legislativy.
Zoufalství, bolest a strach ze smrti je přiměla k rozhodnutí ukončit oficiální medicínskou léčbu a začít využívat konopí nebo výrobky z marihuany. Rázem se ocitli na hranici zákona, v některých případech dokonce za ní. Strastiplnou pouť pacientů, výrobců léků na bázi konopí, přístup léčitelů, vědců a aktivistů v konfrontaci s postojem zákonodárců sleduje nový celovečerní dokumentární film Rok konopí / Year of Mari©huana režiséra Petra Slabého, který má premiéru 19. dubna.

„Není to jenom film o konopí, ale především o otázkách života a smrti, osobní svobodě, pokoře a víře, nezbytné občanské neposlušnosti, záhadách vědy a především o sebeuvědomění a možnostech lidstva, jak překonat samo sebe a své slabosti,“ vysvětluje režisér snímku Petr Slabý. Natáčelo se v České republice a Izraeli, kde jsou léčebné vlastnosti konopí zkoumány již desítky let. Ve filmu nechybí záběry z konference o konopí v parlamentu či záběry z pochodu Million Marihuana March 2010 a takzvané Konopné revoluce. Tvůrci dokumentu byli s kamerou přítomni i soudnímu procesu s psychoterapeutem Dušanem Dvořákem odsouzeným za pěstování a distribuci drog.

Snímek vstupuje do kin v době, kdy má v České republice dojít k dlouho očekávaným legislativním změnám a konopí by mělo být zpřístupněno pro léčebné a vědecké účely. Rok konopí tak získá velmi aktuální společensko-politický kontext. Ve snímku však zaznívají hlasy, že chystané změny nejsou velkým vítězství, neboť návrhy nepočítají s možností, kdy si pacienti mohou konopí pěstovat sami pro svou léčbu. Nezřídka trpící lidé tak budou odkázáni pouze na oficiální farmaceutické výrobky.

„Od počátku nebyl záměr film jakkoliv ideologicky či propagandisticky determinovat. Důležitější jsou lidské osudy než jakákoliv dogmata. To vše vedlo k jakémusi pozitivně hybridnímu formátu, který osciluje na hraně příběhového dokumentu a paražurnalistiky. Niterní příběhy tu tudíž střídají politické i revolucionářské floskule, názory vědců, lékařů i postižených,“ dodává Petr Slabý.

Film Rok konopí byl uveden v předpremiéře na festivalu Academia Film Olomouc 18. dubna. Po pražské premiéře zamíří do kin v různých koutech republiky. Řadu projekcí doprovodí i diskuse s tvůrci a aktéry snímku.

Podrobnější informace jsou k dispozici na www.rokkonopi.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/rokkonopi.
Trailer snímku najdete zde: http://youtu.be/0sG2SQjXsb4.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.