Share |

Celosvětový den vypravěčství se bude slavit i v Praze

foto: pořadatel akce

V magický den jarní rovnodennosti, tedy 20. 3. 2014, proběhne v pražském Centru Člověka v tísni - galerii Langhans celodenní festival STORYSLAM – Světový den vyprávění. Oslava příběhů a vypravěčského umu nabídne hned několik workshopů, vystoupení zkušených vypravěčů z Česka i ze zahraničí a komukoliv odvážnému také možnost vyzkoušet si povyprávět vlastní příběh. Festival pořádá za podpory Magistrátu Hlavního města Prahy občanské sdružení Storytelling a vzdělávací program Varianty společnosti Člověk v tísni, o.p.s.
 
„Naším hlavním cílem je pokusit se vzkřísit v Česku vypravěčskou tradici. Schopnost vyprávět příběhy se v dnešní době vytrácí. Tlak informačních technologií a médií nutí člověka příběhy spíše pasivně přijímat, než je aktivně vytvářet a sdělovat. Vyprávění příběhů je přitom základní kámen lidové slovesnosti, která má v českých dějinách tak zásadní význam“ říká ředitelka festivalu a zkušená lektorka vyprávění Barbora Voráčová.
 
Tématem letošního ročníku jsou „Monstra a draci“ a právě v příbězích o nich si může své vypravěčské schopnosti vyzkoušet kdokoliv, kdo v sobě najde dost odvahy v rámci večerního nesoutěžního klání příběhů Storyslam. Kdo se bude chtít pro začátek zúčastnit jen jako divák nebo zatouží vylepšit si své vypravěčské dovednosti do budoucna, může navštívit některé představení nebo jeden z workshopů. „Těšit se můžete na úžasnou a temperamentní Giovannu Conforto z Itálie, jednoho z nejzkušenějších českých lektorů Martina Haka a hlavní organizátorku Barboru Voráčovou, která storytelling, jak se vypravěčství ve světě nazývá, studovala v Norsku a ve Skotsku.“ láká produkční festivalu Jana Burešová.
 
K mezinárodní síti oslav World storytelling day se Česko přidává již podruhé. Program Varianty společnosti Člověk v tísni, o.p.s. se k síti lidí, kteří od rána do noci vyprávějí a poslouchají příběhy, připojil již loni.
 
www.story-telling.cz
https://www.facebook.com/pages/Storytelling-CZ/191771124208413


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.