Share |

Büchnerův příběh outsidera Vojcka hraje Divadlo D21

foto D21

 
Letošní sezóna v Divadle D21 na Vinohradech má téma Bez střechy a bez zákona. Zaměřuje se na hrdiny, kteří jsou spíše k politování, posměchu a jsou spíše terčem vtípků. Takový je i Vojcek  německého spisovatele Georga Büchnera. Jeho příběh inscenuje v D21 umělecký šéf Jiří Ondra. 
Další fotky najdete na našem FB
Vypadá to, že náš Vojcek bude nekompromisní a nesmlouvavý, stejně jako náš přístup k inscenování toho textu, rezonující, apokalyptický, drásavě dylanovsko-thomasovský, výtvarně a hudebně výbušný, a taky asi bude, jak to tak vypadá, velmi krutě vtipný,“ slibuje režisér Jiří Ondra.
Divadlo D21 Vojcka zařadilo do letošního dramplánu i proto, že v současnosti má velice silný soubor. V hlavní roli Vojcka tak uvidí diváci Michala Dudka, hejtmana ztvární Petr Pochop a dvě ženské role – Vojckovu manželku a další postavy svěřil Ondra Kristýně Podzimkové a Haně Mathauserové. Roli lékaře dostal hostující Hasan Zahirovič. Pro inscenování hry je zásadní, protože je to právě on, kdo má vlastní zkušenost s válkou –  herec narozený v bývalé Jugoslávii emigroval během války v Bosně do České republiky a do hry vnáší zajímavé postřehy a prožitky z toho období.
Přesto, že Büchner napsal Vojcka před více než sto lety, hra je stále velice živá a aktuální. „Skoro všechna témata, která se ve Vojckovi objevují, mají zásadní přesah do současnosti. Je to výjimečná dramatická vize nepochopitelně mladého autora v nepochopitelně brzké době, vzhledem k tomu, o čem Vojcek pojednává a jakým stylem je napsán. Büchner minimálně o sto let předběhl inscenační praxi a také předznamenal příšernosti v dějinách 20. a 21. století, včetně zcela konkrétního jednání zcela konkrétních jednotlivců, o kterých dopředu nemohl vědět, že budou existovat. Jeho Vojcek v každém řádku působí jako úplně současná zpráva o stavu společnosti a o tom, na jaké lidském a morálním dně se mohou ocitnout mocní i bezmocní. Ta hra, asi, čím bude starší, tím bude bohužel současnější. Je to strohé, příšerně výstižné, vykloubené, perverzní a divně vtipné,“ komentuje přesah hry Ondra. 
Mimo černého humoru Ondra slibuje také zajímavou hudební složku inscenace, kterou připravuje hudebník Jindřich Čížek a také výrazné scénografické pojetí výtvarnice Jany Smetanové. Ta přistoupila k výtvarnému řešení, které nahlíží na postavu Vojcka jako na experiment, jako na pouhou rostlinu ponechanou ve skleníku na pospas pokusům choré mysli. 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.