Share |

Tip na divadlo: Maratův Sade

foto Marek Douša

Divadelní spolek Jirásek vznikl v České Lípě v roce 1926 a má za sebou hodně úspěchů.

Lze-li soudit z jednoho aktuálního představení, jsou chvála z více stran a různá ocenění naprosto zasloužené.
 
Maratův Sade, napsaný  Václavem Klapkou podle hry Petera Weisse Pronásledování a zavraždění Jeana Paula Marata provedené divadelním souborem blázince v Charentonu za řízení markýze de Sade, je velký zážitek. Hostování v Žižkovském divadle Járy Cimrmana bylo akcí jaksi nenápadnou a nebýt Marka Douši, který to jel fotit a napadlo mi dát echo na facebooku, nevím, oč jde. Přišla bych o hodně!
 
 
Hra byla oceněna na Lounském divadlení a mylím, že by měla dostat ocenění ještě víc. Blázni v tomhle příběhu jsou vhodnými nosiči řady replik, které během 80 minut vytvoří třeštící mozaiku dojmů, vjemů a zárodků úvah, jež vás budou strašit i později. Bití o mříže klecových lůžek a vypjaté dialogy, šílenství a záblesky jiného, lepšího světa, který ale nejspíš neexistuje. Ono se to trochu blbě vypráví, protože hra je složena z kousků, je jako patchwork a ty zásadní momenty probleskují jakoby mimochodem, ale v podstatě jde o to, že namaškaření psychopati, idealisti, pošukové a nerváci se hádají o svobodě, o tom, jestli je lepší klid na práci, nebo trocha vzletu, a jestli není lepší ty příliš vzletné krasoduchy zapíchnout. Do toho trocha toho chtíče a prosakující témata dnešní doby, která ale nepůsobí trapně, spíš velmi případně (malá lidská závist, že druhý dostal nějaký grantíček apod.).
 
Člověka to rozhodí, protože ať chce nebo nechce, zpytuje i svoje vlastní svědomí a přemýšlí, za co tehdy cinkal klíčema. Jiráskovci jednoho vytrhnou z všedního pinožení a donutí ho - slovy, zpěvem, křikem a dupáním a strašnými maskami - trochu přemýšlet, kam jde a jestli by nemohl jít jinudy. Nadšené ovace sálu byly plně zasloužené, tohle je sice trochu bolestné, ale opravdové a užitečné divadlo. 
 
/FOTOGALERIE/

Hrají:

F. Zborník, P Landovský, Vl. Zborníková, T. Lačná, Š. Kňákal, K. Bělohubý, D. Krčmářová, R. Jechová, J, Gottlieber, J. Kratochvíl, V. Vik, L Bernátová, K Slapničková, K. Brožová, J. Pilský 
Režie: Václav Klapka
 
dkjirasek.eu


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.