Share |

Bude pořádná zima. Máme 11 tipů proti mrazu

foto Maloja

Tenhle týden má být až -35 stupňů.
Pokud se meteorologové s předpovědí trefí, čeká nás extrémně mrazivý týden. Jarní počasí zaženou mrazy, které přijdou z Ruska (odkud taky odjinud), o víkendu mají teploty klesnout až na 35 stupňů pod nulou.
Přinášíme fotky zimního oblečení a produktů vyhlášené firmy Maloja, která už léta obléká zimní sportovce a ví, jak na mráz.
11 tipů proti mrazu:
1) Pořádně se oblečte, nejlepší je více tenčích vrstev. Ideální materiál je merino vlna - hřeje jako vlna, ale nekouše, a hlavně hřeje i vlhká. Více vrstev se hodí, můžete přebytečné oblečení odkládat a kromě toho je mezi vrstvami vzduchová vrstvička, která je také izolací.
2) Noste čepici, hlavou uniká spousta tepla. Lifestylové čaospisy tvrdí, že až 80%, ale tomu se zdráháme věřit, to bysme mohli chodit od října do dubna jen v čepici a nahatí.
3) Pokud jste na horách, nepřehánějte so s pobytem venku. Pokud se ztratíte, číslo Horské služby je 602 448 338 (nonstop). Kompletní databáze stanic Horské služby k downloadu s GPS je tady!
4) Pokožce dává zima pěkně zabrat, namažte se mastnějším krémem.
5) Nezapomeňte impregnovat ruce a pusu! Doporučujeme veganské balzámy na rty Hurraw!, univerzální Zázračný kelímek od Oriflame a skvělý krém na ruce Dermalogica, nicméně levný boroglycerín lanolín (krém farmaceutické firmy Zentiva, který seženete i pod 40 korun) stojí za vykřičník  také(!).
6) Sypte ptáčkům, v mrazu si hůře hledají potravu. Sýkorky mají rády například černou slunečnici, kterou koupíte v chovatelských obchodech - kilo stojí 29 korun a za ty peníze je toho už pořádný pytel.
7) Alkohol zahřeje jen zdánlivě, takže to nepřepískněte s grogem a svařákem... nicméně, nám to taky chutná a nejsme doktor Nešpor.
8) Lyžujete? Snowboardujete? Noste helmu. "Každoročně zaznamenáváme desítky úrazů hlavy," říká Horská služba. Upadnete na hlavu, budete blbí nebo mrtví a nepřečtete si náš web...
9) Máte psa? Přechody z mrazu do tepla a zpět pro něj můžou být náročné, osušte ho od sněhu a starším zvířatům kupte dečku nebo obleček. Pozor na kovové obojky - v silném mrazu k nim pejskovi můžou přimrznout uši!
10) Pokud fotíte, připravte se na to, že váš aparát může dělat psí kusy - displej nemusí být čitelný, sníží se kapacita baterií a jestliže fotíte na analog, může se vám rozlámat film. (Zato tužce a skicáku mráz nevadí, schválně, zkuste to:)
11) Nenadávejte na zimu, příroda ji taky potřebuje a kromě mopu na balkoně zmrazí i lecjaký škodlivý neřád. A ledové vzory na okénku na chalupě jsou tak hezké...
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.