Share |

Brno zažije divadelní přehlídku s mezinárodní příchutí

foto: pořadatel akce

V úterý 28. března 2017 začíná Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER, který každoročně hostí studenty divadelních akademií z celého světa. Festival je platformou pro prezentaci tvorby mladých divadelníků, jejich vzájemnou inspiraci a pro jejich setkávání v nejširším slova smyslu. Své práce studenti představí na pěti brněnských divadelních scénách - Studio Marta, Divadlo na Orlí, Divadlo Husa na provázku, Divadlo U stolu a HaDivadlo./WEB/

Hlavní program nabízí pestrý výběr nejen v rámci divadelních inscenací. Hned v úterý se diváci mohou těšit na Zahajovací ceremoniál, který se letos koná v Divadle na Orlí. Předcházet mu bude živý průvod všech festivalových účastníků ulicemi Brna. Ještě ten den svá představení odehrají studenti z Rakouska či Itálie.

V průběhu následujících čtyřech dnů se představí inscenační týmy i z dalších zemí - Kolumbie se divákům předvede s inscenací 336 letters of love, Írán s netradiční one-man show History of circulation, jejíž ústředním objektem je s impozantní, vlastnoručně vyrobená kniha. K vidění bude i prezentace divadelní tvorby v Izraeli a samozřejmě i v České republice. Ta bude zastoupena pracemi studentů DIFA JAMU v Brně a Divadelní fakulty AMU v Praze. Celkově v průběhu festivalu vystoupí na 200 studentů čtrnácti různých uměleckých akademií. Tečkou za letošním festivalem SETKÁNÍ/ENCOUNTER bude Závěrečný ceremoniál, který se uskuteční v sobotu od 19:00 v Divadle Husa na provázku. Hlavním bodem jeho programu je udílení ocenění Marta. Porota jím vyzdvihuje autory nejinspirativnějších uměleckých výkonů z řad účinkujících studentů.

Mimo hlavní program bude pro všechny zúčastněné přichystána i Off-programová část festivalu, nabízející prostor k zábavě, odreagování a seznámení, ale i k osobnímu vzdělávání. Za zmínění stojí například workshop pedagožky a choreografky doc. Mgr. Hany Halberstadt či režisérky, choreografky a performerky Miřenky Čechové. Další složkou Off-programu jsou divadelní výstupy studentů DIFA JAMU v Brně. Všechny festivalové dny jsou zakončeny tematickými večírky. Největší z nich, Meting Point Party, startuje ve čtvrtek 30. března od 21:00 v Buranteatru.

K příležitosti festivalové tiskové konference otevřela dveře novinářům, organizátorům a přátelům festivalu jedna z divadelních scén brněnské JAMU - Divadelní Studio Marta. Hlavními aktéry konference byli ředitel festivalu SETKÁNÍ/ENCOUNTER prof. Mgr. Petr Oslzlý, děkan DIFA JAMU doc. Mgr. Petr Francán a studentská koordinátorka letošního ročníku akce Denisa Sedláčková. Místo mezi čestnými hosty zaujal také absolvent DIFA JAMU a ambasador letošního festivalu, herec Josef Polášek. Zajímavostí je, že celá konference se odehrála v prostorách rozestavěné scény připravovaného představení Několik rozhovorů o (Kristu), které uvedl jeho dramaturg a student DIFA JAMU Patrik Boušek.

Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER každoročně vzniká díky podpoře Mezinárodního Visegrádské fondu, Ministerstva kultury České republiky, Státního fondu České republiky, Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, za mediální podpory České televize a mnoha dalších.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.