Share |

Bratislavské Electronic Beats: Hurts, Youthkills, James Pants...

Jaké to bylo?
foto autorka

Putovní festival Electronic Beats zavítal krátce po Praze také do Bratislavy - ovšem s úplně jiným lineupem. I když 19. dubna večer hrála ve městě i Beyoncé a konalo se X parties, návštěvníků bylo dost - a zvuku, světel a podnětů taky.
 
Enigma + Nazareth = Hurts
Headlinerem večera byli Hurts a kvůli nim hodně lidí přišlo, dlužno je tedy zmínit dřív než předskokany. Konečně jsem pochopila, proč je lidi tak milují. Enigma a Nazareth jsou už celkem málo aktivní a tohle je nová verze přesně toho popíku s melodramatickou notičkou, jaký milují jejich mnohočetní fans. Hurts ty své klišovité popěvky určitě myslí vážně. A snaží se. A hraje jim to. A poctivě zdraví Bratislavu. Jsou to hodní kluci; určitě třídí odpad a souloží pro jistotu se dvěma prezervativy (bonus: Až budou starší, stáhnou pár tisíc fanynek Bryanu Adamsovi). Ale pokud jste slyšeli a oblíbili si nějaké dobré kapely, které umějí o lidských citech zpívat nějaké zvukově i obsahově zásadnější písně, nemůžete tohle prostě brát vážně, no.
 
James Gough?
Víc mě bavil James Pants - působí mnohem méně velkolepě, ale pokouší se docela hezky o fúzi DJingu (nejen tucky, ale i zpívané kousky řady dalších žánrů), nějakých těch živých padů plus jednoho činelu, a do toho zpívá. Výsledkem je něco jako Badly Drawn Boy aka Damon Gough - sympatická muzika od chlápka, který nikdy neprodá miliardy desek a do důchodu asi půjde jako příslušník nějaké jiné profese, ale cestou se docela pobaví.
 
Mládí nezabilo
Ambiciózněji než tenhle týpek působí mladí, drobní, do detailu vyhipsteření Youth Kills. Podobně jako Hurts sázejí na melodramatické cituplné písně o láááásce.
Anglický electro pop se vždycky dá aspoň trochu poslouchat a tihle chlapečci se dali poslouchat docela hodně, publikum jim nad ránem lepilo na facebook nadšenou chválu a slečny, které čekaly na zmíněné Hurts, se tímto vhodně nažhavily. Ne že by to byl objev století a převrat na hudbení scéně, ale YK mají na to, aby se ještě někam dovyhrabali. 
 
Electronic Beats se od akcí (a čtiva a DVD, které stejná organizace vydává) věnovaných taneční elektronické muzice posunuly jinam. V Praze to ukázala Lana del Rey, jinde třeba Phoenix. Není co namítat - tahle organizace má dost nápadů a dost peněz na to, aby dělala organizačně zvládnuté akce s přijatelným vstupným a slušným lineupem. Plusem navíc pak je důraz na to, aby se EB konaly v zajímavých a ne zbytečně obřích prostorách - pražská Archa i stará rafinerie Slovnaftu na okraji Bratislavy jsou prostě pěkné. Pokud chcete undergroundové DiY akce, je tohle jejich pravý opak - a pokud máte rádi profesionálně udělané večírky, na kterých se neumatláte, je tohle pro vás vyladěno optimálně.
více o EB na http://www.electronicbeats.net


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.