Share |

Blood Red Shoes představí 24. 11. v ROXY  nové album In Time To Voices

foto: pořadatel

Před dvěma lety při své tuzemské premiéře pobláznili britští Blood Red Shoes pražské publikum víc než slušně. Teď se k nám znovu vrací. Jejich diskografie je o jednu desku bohatší a sound říznější než kdykoliv předtím. Už teď je tak nad slunce jasné, že jejich vystoupení v sobotu 24. 11. v ROXY bude pořádná jízda, na které by žádný milovník indie-rocku britského střihu rozhodně neměl chybět.

Sličná kytaristka Laura-Mary Carter a Steven Ansell se dali dohromady před osmi lety v jejich rodném Brightonu poté, co se rozpadli jejich předchozí kapely Lady Muck a Cat on Form. Vše začalo nevinným jamíkem, z nějž ale šla dle slov kapely taková energie, že to u jednoho jamu samozřejmě nemohlo skončit.

Pár měsíců poté už kapela, která se pojmenovala podle jedné ze scén muzikálu s Fredem Astairem a Ginger Rogers, přišla s prvním singlem Victory for the Magpie (2005), který posléze následovaly songy Stitch ME Back / Meet Me at Eight, A.D.H.D a You Bring Me Down (2006). Tehdy ještě Laura-Mary a Steven nahrávali přímo ve zkušebně na šestnáctistopý magneťák. I to se ale mělo brzy změnit.

Po zhruba třech stovkách koncertů po celé Británii kapela podepsala v dubnu 2007 smlouvu s labelem V2, kde Blood Red Shoes debutovali singly It's Getting Boring By The Sea a I Wish I Was Someone Better, které posléze vyšly společně s prvními singly BRS na kompilaci I'll Be Your Eyes (2007).

Kromě personálního minimalismu, který je v podobě holka - kluk odjakživa sexy, zaujali BRS kritiku i fanoušky také svým punkovým přístupem k věci a distancováním se od britské kytarové scény, tak jak je běžně vnímána. Pokud to nebylo zřejmé přímo z jejich hudby, tak texty zabývající se tématy jako jsou frustrace, zlost, odcizení, pochybnosti nebo naděje na svobodu a změnu už nikoho na pochybách nenechali.

Skvělé ohlasy na jejich debutové album Box of Secrets (Mercury Records, 2008) v produkci Mika Crosseyho (např. Arctic Monkeys) pak jen potvrdily, že tihle dva mladí Britové, kteří v té době absolvovali turné po části USA, Japonska a ukázali se také v řadě evropských zemích včetně sousedního Slovenska (festival Pohoda), rostou ve hvězdy s víc než slibnou budoucností.

Rok 2009 se pak pro Blood Red Shoes nesl ve znamení krátké koncertní pauzy, skládání nových věcí a hraní s kapelami jako Foals nebo The Breeders. První song, epická sedmiminutová skladba Colours Fade z chystané albové dvojky Fire Like This (2010), který dala kapela ke stažení na svých webovkách v listopadu 2009, naznačil, že tentokrát bude zvuk BRS ještě o fous hutnější. A pochvalné recenze na Pitchforku (7.4/10), NME (8/10) nebo Drowned in Sound (9/10) ukázali, že to byla moc dobrá volba.

S nadšením kvitovali (nejen) nové sladby BRS i domácí posluchači a kritici, kteří kapelu viděli na živo 19. 11. v pražském Lucerna Music Baru. "Společně jim to šlape tak, že umí roztančit celý sál po dobu hodiny a půl. Což není způsobeno jen tím, že se do svých nástrojů dokážou pořádně opřít a mohutně rozkmitat hlasivky. Hlavní síla Blood Red Shoes tkví ve schopnosti složit opravdu chytlavé písničky, které navzdory velmi omezenému nástrojovému arzenálu znějí velmi rozmanitě," napsal například Tomáš Pokorný, který v reportáži na serveru iReport.cz ohodnotil pražský koncert plným počtem bodů.

Že to Blood Red Shoes náležitě šlape i v druhé dekádě nového milénia, Laura-Mary a Steven ukázali letos v březnu, kdy pustili do světa svou třetí řadovku In Time To Voices, která opět vznikla v produkci Mika Crosseyho, jenž s kapelou spolupracoval i na obou předchozích albech.

"S tímhle albem jsme totálně přepsali příručku, podle které jsme psali a nahrávali. Rozhodli jsme se, že chceme udělat opravdu ambiciózní desku, ne jen něco, co by mělo navazovat na naše koncerty, ale něco, co omezuje pouze naše představivost a ne počet nástrojů na pódiu. Cítíme se teď jako úplně jiná kapela - jako bychom sahali až ke hvězdám," řekla k novince Laura-Mary Carter.

Deska, v níž jsou stále čitelné punkové kořeny BRS, ale z jejího soundu je jasně patrný i muzikantský růst obou hudebníků, opět sklízí pochvalné recenze v renomovaných plátcích jako Kerrang! (4/5) nebo The Independent (4/5) a řadě dalších. A podobně jsou na tom i koncerty Blood Red Shoes v rámci turné k novince, které kapela jede už od dubna letošního roku. Je tedy nasnadě, že jeho pražskou zastávku, která se uskuteční 24. 11. v ROXY, byste si neměli nechat ujít!

Klub bude otevřen od 19:00. Vstupenky seženete v předprodeji sítí Ticketpro, Ticketportal a Tickestream za 400 czk + poplatky nebo přímo v ROXY bez poplatků. Na místě budou vstupenky v prodeji za 550 czk.

Blood Red Shoes: http://www.bloodredshoes.co.uk/

FB event: http://www.facebook.com/events/124637097682444

http://roxy.cz/
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.