Share |

Bedekr ČT art: Zavěšená kniha na cestách, Krásný ztráty a svatý Patrik

foto: pořadatel akce

V České televizi se chystá pár novinek. V pořadu ČT art U zavěšené knihy vyrazí moderátoři na cestu po České republice. Krásné ztráty připomene sobotní vysílání ČT art a pondělí na Artu bude patřit svatému Patrikovi.
 
 
Zavěšená kniha vyráží do regionů
Moderátoři pořadu ČT art U zavěšené knihy vyrážejí na cestu po České republice. Jejich první zastávkou bude příbramská Galerie Františka Drtikola, ve které spolu s prozaikem Janem Němcem představí publiku jeho nový román Dějiny světla.
 
Večerem v příbramské galerii budou provázet moderátoři pořadu U zavěšené knihy Jiří Podzimek a Petr Vizina. „Nechceme být jen televizní postavičky, vyrážíme na cesty jako podomní obchodníci a ručíme svým jménem a obličejem,“ vysvětluje Petr Vizina. „V pořadu U zavěšené knihy každý týden upozorňujeme na vše podstatné, co se děje v literatuře. Na naší cestě po republice chceme jednou za měsíc navštívit místo, na kterém představíme vybranou knihu společně s jejím autorem či autorkou. Premiérově se tedy objevíme v příbramské Galerii Františka Drtikola se spisovatelem Janem Němcem. Spolu s ním představíme jeho román Dějiny světla, který pojednává právě o Drtikolovi,“ doplňuje Vizina.
 
Literární podvečer se koná zítra, 13. března od 17:30 a Česká televize jej bude také živě přenášet na svých webových stránkách. Vstup na akci je zdarma. Přehled dalších míst, na která moderátoři pořadu se svou tour Na cestě se Zavěšenou knihou zavítají, bude průběžně zveřejňován na webových stránkách pořadu: ceskatelevize.cz/uzaveseneknihy.
 
Pořad U zavěšené knihy míří každý čtvrteční večer na programu ČT art na svět knihy, nakladatelství, překladů, knižních prezentací, potažmo výstav a na knihy v podstatě o čemkoli. Základním východiskem je kombinace aktuálních reportáží a rozhovorů s překladateli, spisovateli, nakladateli, grafiky, distributory a obecně lidmi kolem knih. Základními prostředky „jednání s divákem“ je kultivovaný jazyk bojující s floskulemi, švih, vtip, informační spolehlivost, znalost vybraného tématu, nečekané náměty, aktuálnost a potřebný nadhled. Moderátoři provází diváky frekventovanými příklady floskulí, blábolů a jazykových kuriozit, upozorní i na špatné překlady a poradí, o čem se aktuálně mluví v literárním světě – aneb jak obstát mezi chytrolíny.
 
Moderátoři: Jiří Podzimek a Petr Vizina
Produkce: Helena Veselá
Režie: Tibor Szilvási, Mojmír Kučera
 
 
 
ČT art zasvětí sobotu Krásným ztrátám
Po čtrnáct let se diváci České televize setkávali s talk-show hudebníka a textaře Michala Prokopa. Za dobu trvání bylo do pěti set vydání pořadu pozváno tisíc hostů. Setkání dvou světů v baru u Michala Prokopa se během let vyprofilovalo v jednu z nejzavedenějších značek. Pořad připomene sobotní vysílání ČT art.
 
Michal Prokop se loni v divadle Archa rozloučil se svým pořadem Krásný ztráty. „Díky Krásným ztrátám jsem potkal tisíc zajímavých lidí, z nichž bych asi většinu neměl jinak šanci poznat. To je přece úžasná věc, která se prostě nedá zapomenout,“ řekl Michal Prokop s tím, že se podle něj pořad za čtrnáct let příliš neproměňoval: „Taky jsme se snažili, seč jsme mohli, aby zůstal stejný. Snad jen já jsem během těch let zestárl a zešedivěl. Taky postupně ubývalo hostů, které jsem osobně znal a přibývalo těch i pro mě osobně nových, neznámých.“
 
Michal Prokop se s Krásnými ztrátami rozloučil koncertem s kapelou Framus Five. Během večera na pódiu vystoupilo několik dalších hudebních hostů, kteří zahráli jak vlastní písně, tak společně s Michalem Prokopem i některé jeho legendární skladby, například dnes už zlidovělé Blues o spolykaných slovech. V druhé části koncertu zahrál kytarový virtuóz Lubomír Brabec.
 
ČT art v sobotu v programovém okně Je nám ctí… odvysílá nejen oba díly koncertu, ale také střihový pořad ze zákulisí nazvaný abeceda Krásný ztráty. A rovněž jeden z nejvýznamnějších dílů talk-show, ve které se sešli dva protipóly ze světa kultury: tehdejší ministr kultury Pavel Dostál a undegroundová legenda, zpěvák a kytarista skupiny Plastic People of the Universe Milan Hlavsa.
 
Je nám ctí – Je nám ctí…– Krásný ztráty
sobota 15. 3. 2014, ČT art     
20:20   Krásný ztráty: Finále ½;
21:10   Abeceda ČT - Krásný ztráty
21:20   Krásný ztráty: Finále 2/2 
22:10   Krásný ztráty - Bývalý ministr kultury Pavel Dostál a undergroundový muzikant Mejla Hlavsa
 
 
 
Pondělí na Artu bude patřit svatému Patrikovi
Den sv. Patrika se pojí s Irskem a vším pro tuto zemi typickým, se zelenou a zlatou barvou, s jetelovým trojlístkem, na kterém prý sv. Patrik pohanům vysvětloval Svatou Trojici a třeba i s irským tancem. A právě legendární irskou taneční show si ČT art zvolil jako poctu tomuto Apoštolovi Irska.
 
Legendární taneční show, která je dílem choreografa a tanečníka Michaela Flatleyho, spatřila světla ramp 2. července 1996 v The Point Theatre v irském Dublinu. Pohádkově-mytický příběh, vyprávěný především prostřednictvím tradičních irských tanců a doprovázený strhujícím hudebním soundtrackem Ronana Hardimana, dokázal oslovit diváky všech kultur a záhy se stal světově nejúspěšnějším představením svého druhu. Původní podoba show byla prostřednictvím kamer zaznamenána v roce 1997. O další rok později následoval záznam příležitostného provedení z londýnského Hyde Parku, nazvaný Feet of Flames.
 
Nejnovější podoba představení, zasazená do modernějších kulis a kostýmů a opatřená novými speciálními efekty, pochází z roku 2011 a byla natočena při představeních v Londýně, Dublinu a Berlíně. Jak původní, tak obnovenou verzi představení mohli již několikrát naživo zhlédnout i diváci v České republice, kde se Lord of the Dance těší mimořádné divácké přízni. Na obrazovkách České televize ji však uvidí poprvé.
 
Svátek sv. Patrika – Z první řady – Lord of the Dance
pondělí 17. 3. 2014, ČT art, 20:20
 
 
www.ceskatelevize.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.