Share |

Anketa o módě a stylu: S návrhářkou Veronikou Procházkovou

foto: Darina Hlinková

Návrhářka Veronika Procházková pracuje především s ženskou siluetou. Do své tvorby zahrnuje hlavně krajku, kterou vnímá jako symbol ženské něžnosti, vášně a poetičnosti. Za pár dní představí své světelné modely na festivalu Prototyp (14. 11. 2014 v Richard Adam Gallery v Brně). Jak sama vnímá módu a styl a co miluje na své práci nám odhalila v naší anketě.
 
Vaše definice módy a stylu?
Svým stylem se  vracím k historickému období 18. století a 19. století (10. až 30. léta). Kladu důraz na ženskou siluetu, kterou se snažím zdůraznit především v detailech. Nejvíce pracuji s krajkou, která je hlavním znakem něžnosti, vášně a poetičnosti. Každý můj model má svůj specifický příběh a dá se říct, že odráží určitá období mého života.
 
Co máte nejraději na své práci?
Nejraději mám vše na té práci, je to obor, který v sobě spojuje mnoho zajímavých témat, jako je historie módy, dějiny umění, technologie, střihová modelace, základy kresby, malba, figura. Nejedná se jen o umění, ale především o to, co chtějí lidé kupovat. Na začátku to pro mě byl chaos, ale čím více času sem své práci věnovala, nacházela jsem v ní určitý řád, a každý nový model s sebou nesl určitou harmonii díky kombinaci mého pokroku a zápalu pro detail. Cesta od prvotního návrhu je dlouhá, ale nic mi nevynahradí hodiny práce tolik jako pohled na někoho, kdo můj model opravdu nosí. To je totiž cíl, ke kterému směřuji, a každý takový zážitek je naplněním mého cíle. Každý zákazník je pro mě výzva, protože očekává výsledek, který jej odliší. Mít vlastní styl je možná atraktivní, ale pokud chcete pro zákazníka udělat to nejlepší a vyhovět jeho požadavkům, musíte respektovat především jeho styl. Jedinečnost je poté aspektem, který je splněn nejen z pohledu zákazníka, ale i toho mého.
 
Jak si dobíjíte baterky?
Nejraději spánkem (smích). Ale co miluji, když je venku krásně, tak si vezmu knížku a jdu si číst do parku. Dobijí mě slunce, to teplo a energie, to jsem hned v jiných myšlenkách. Také si odpočinu i u filmu, hraní videoher, hudby a samozřejmě ráda trávím volný čas s přítelem.
 
Co děláte proti šedi?
Momentálně pracuji na návrzích světelných modelů pro projekt Prototyp. Jedná se o kolekci, na které spolupracuje více tvůrců a výsledkem bude světelná módní přehlídka. Jsem velmi ráda za oslovení, abych mohla přispět svými zkušenostmi k tvorbě modelů. Přijďte se podívat 14. 11. 2014 do Richard Adam Gallery v Brně.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.