Share |

Anketa o módě a stylu: Jan Boublík, druhá polovina tvůrčí dvojice módního časopisu MAUD

foto archiv Jana Boublíka

Před několika dny jsme naše anketní otázky položili Janu Tomešovi z časopisu MAUD. Nyní je tu druhá polovina tvůrčí dvojice...

Tvá definice módy a stylu?

Myslím, že problematika ohledně definice módy a stylu se vztahuje především na otázku původnosti. Co je původnější: móda, nebo styl? Co tu bylo jako první? Utváření módních standardů, nebo touha po sebevyjádření v podobě stylu? 

Myslím, že z toho lze pak vycházet, protože definicí toho původního se zákonitě dostáváme ke druhému. A já mám za tu původnější veličinu styl, až na základě jeho síly se podle mne začala vyvíjet potřeba ho nějak formulovat. I v dějinách najdeme situace, které to dokazují. Kdyby například svět nepoznal drsné charisma Katharine Hepburn, Yves Saint Laurent by se pravděpodobně dvacet let po jejím antré do filmového průmyslu nepokusil v dámské módě prosadit kalhotový kostým. 

Styl představuje základ, bez kterého móda ztrácí svůj smysl. Proto ji nelze zcela bezvýhradně považovat za umění, ale spíše za součást kultury a společnosti.     

Co máš nejraději na své práci?

Ten pocit, že něco dělám, vytvářím. Jednoho dne jsem přišel na to, že když nejsi s něčím spokojen, musíš to sám změnit. 

Jak si dobíjíš baterky?

Nemám baterky, funguju na solární energii.:)

Co tě zaručeně potěší?

Úspěch.

Tvůj tip, co dělat proti šedi:

Spoléhat jen sám na sebe a svůj vlastní názor. Docela mne překvapuje, kolik medií se teď vynořilo s přístupem „my přemýšlíme jinak, přemýšlejte taky tak“. Ale není to jen další verze šedi? 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.