Share |

Anežský klášter bude zdarma otevřen pro návštěvníky a NG pomůže ostatním

foto: archiv

Na dnešním zasedání krizového štábu Národní galerie v Praze, které svolal její zastupující generální ředitel Vít Vlnas, bylo rozhodnuto o znovuotevření kláštera svaté Anežky České, a to od soboty 8. června 2013. „Anežský klášter byl uchráněn ničivé povodně nejen díky opatřením Národní galerie v Praze, ale i díky funkčnímu systému protipovodňových opatření,  zejména kanalizačního řádu hlavního města Prahy, realizovaných po roce 2002“, uvedl prof. Vlnas. Celý víkend, v sobotu 8. 6. a v neděli 9. 6. 2013 od 10 do 18 hodin, budou mít návštěvníci vstup do areálu zdarma. Národní galerie v Praze současně prosí návštěvníky, aby omluvili dílčí omezení způsobené protipovodňovými opatřeními. Naopak je v expozici Národní galerie v Praze v Anežském klášteře zcela nově od zítřka k vidění proslulá středověká deska Adorace Páně z Hluboké od Mistra Třeboňského oltáře, zapůjčená Národním památkovým ústavem v Českých Budějovicích, a to do října 2013.  
 
V reakci na vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity v Praze zaměstnanci Národní galerie v Praze v Anežském klášteře o minulém víkendu vyklidili nejníže položené prostory. Krizový štáb Národní galerie v Praze pak rozhodl o uzavření výstavy Jan Křížek a umělecká Paříž 50. let ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně. I tento objekt byl nakonec povodní ušetřen. Výstava Jan Křížek ve Valdštejnské jízdárně bude otevřena v závislosti na odvolání protipovodňových opatření v okolí stanice metra Malostranská v Praze 1 s největší pravděpodobností v úterý 11. 6. 2013. Ostatní objekty Národní galerie v Praze, výstavní prostor TriaNGl na Pražském hradě, kde je umístěno převážně staré umění, a Veletržní palác na Praze 7, sídlo Sbírky moderního a současného umění, jsou nadále pro návštěvníky otevřeny. Krizový štáb a zaměstnanci Národní galerie v Praze zůstanou v pohotovosti do odvolání třetího stupně povodňové aktivity.
 
Krizový štáb Národní galerie v Praze dnes také přijal rozhodnutí o solidární pomoci postiženým muzeím a galeriím„Národní galerie v Praze současně nabízí odbornou pomoc a konzultaci všem muzeím a galeriím, které byly zasaženy vlnou povodní v uplynulých dnech v Praze i jinde“, uvedl po dnešním zasedání krizového štábu Národní galerie v Praze zastupující generální ředitel Vít Vlnas. Žádosti lze směřovat na adresu genreditel@ngprague.cz, do předmětu „povodně“. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.