Share |

Anatomie stylu, díl 41: Óda na flanelku

Kostkovanou flanelku si nejčastěji spojujeme s kanadským dřevorubcem, její popkulturní oblibu ale „způsobili“ hlavně kalifornští surfaři.

Třebaže lumberjack shirt – tedy dřevorubecká košile – je takovej terminus, který se běžně ve světě vohozů uplatňuje, za etalon kostkovaných flanelových košil se považuje americká značka košil Pendleton. Ta se ve svých začátcích sice taky kolem dřevařů mihla, na přelomu 50. a 60. let ji však zpopularizovali jihokalifornští surfaři.
Existuje jistej pop song z roku 1963, který se jmenuje White Levi’s. (https://www.youtube.com/watch?v=oAREipKMuTY). Nahrála ho dívčí vokální kapela The Majorettes. Holky zpívaj o týpkovi, který vždycky nosí „white levi’s, tennis shoes, surfin’ hat and big Pendleton Shirt“. To mnohé vysvětluje…
 
Zdánlivý paradox má jednoduchý vysvětlení. Surfaři se do pohodlný košile oblíkali pokaždý, když vylezli zmrzlí z vody. Stylová kostkovaná košile Pendleton nejenže zahřála, ale ukázala se navíc i jako vhodný doplněk k šortkám a sandálům. A navečer se oblek změnil na volnou kostkovanou košili, bílé (nebo khaki) levisky a tenisky.
Právě tento model po vzoru jihokalifornských surfařů záhy razili nejenom studenti kalifornských univerzit, ale taky kapela s názvem – The Pendletons. Kapela se brzy uchýlila k jinýmu názvu, který ji celosvětově proslavil – The Beach Boys. Navzdory přejmenování obliba pendltonek u členů kapely nijak nepolevila, ba právě naopak!
Vyjma surfařů, který kostkovaný pendltonky nosí dodnes, se košile pozdějc etablovala i u beatniků, fanoušků Neila Younga či losangeleských pouličních gangů.
A od konce 80. let se kostkovaný flanel samozřejmě spojuje i s grunge scénou. Je koneckonců příznačný, že grunge, stejně tak jako Pendleton, začal svou historii psát na americkým severozápadě. V případě grunge však flanelka oproti svý minulosti vzala na sebe přísně kontrakulturní a programově antimódní podobu naředěnou kulturou nakupování v secondhandech. To už je dnes samo sebou passé – stačí se podívat do výkladců módních řetězců, kde flanelku koupíte za pakatel. Samozřejmě, ta kvalita…

Ačkoli flanelový košile spatřily světlo světa dávno před Pendletonem, nástup kostky byl příspěvkem právě týhle značky do světa pracovního odívání a později i módy.
 

Třebaže tato košile je samou kvintesencí Americany, za svý založení dluží přístěhovalci z Anglie jménem Thomas Kay, který se v roce 1863 v Oregonu naučil práci s mykacími stroji na zpracování vlny. K řemeslu vedl i svý děti, který v běhu času našly ideálního obchodního partnera v domorodých Američanech.
 
Pestrobarevný vlněný deky však vzbudily velikánský ohlas i mimo indiánský rezervace. A tak se značka Pendleton přesunula i do segmentu pracovních oděvů pro muže. V roce 1924 vyrobila první košili s barevnou kostkou. Už zaběhnutým výrobcům „dřevorubeckých“ košil konkurovalo nejenom barevným provedením (tytéž kombinace se udržují dodnes!), ale i jemností vlny a vysokou kvalitou. Sláva košil Pendleton se záhy přehoupla ze světa pracovních oděvů i do světa módy.
 
Ve 30. letech už značka vyráběla ucelenou sportovní řadu pro muže. Teplé flanelové vohozy se staly středobodem podnikání značky Pendleton. Až v 70. letech Pendleton představil i letní řadu svých výrobků.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Značka Pendleton zůstává rodinnou firmou i v dnešní době. Řada modelů se pořád vyrábí ručně a pyšní se cedulkou Vyrobeno v USA. Dbá se na vysokou kvalitu, ale i na takový detaily, jako jsou kupříkladu knoflíkový dírky – ty se šijí tradičně nikoli horizontálně, ale vždycky vertikálně…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.