Share |

Anatomie stylu, díl 40.: Krejčí ze Savile Row

Už víc než 200 let je tichá londýnská ulice Savile Row synonymem nejvyšší kvality, stylu a elegance. Malá diskrétní ulička tvoří v centru hlučnýho velkoměsta vítanou oázu klidu – i hlasití turisti disciplinovaně ztišujou. V přízemí nenápadných domů pracují nejslavnější pánští krejčí na světě… 
V samým centru Londýna, v noblesní čtvrti Mayfair, vtěsnaná mezi obchodní tepny Oxford Street a Regent Street, narazíte na nenápadnou ulici. Místo co do velikosti nevelké, ale o to důležitější svým významem pro svět odívání a módy proslulo jako sídlo exkluzivních krejčí, kteří vynalezli klasický anglický styl a od konce 18. století odívají kompletní světový majestát. Kdo chce luxusní oblek na míru, existuje pro něj jenom jediná adresa: Savile Row.
Bývaly doby, kdy na obyčejnýho smrtelníka bez náležitýho rodokmenu čekal v Savile Row jenom chlad a ignorance. 
To už přirozeně neplatí, neboť i elitářští majitelé luxusních zakázkových krejčovství dávno pochopili, že s tak pyšnou selekcí zákazníků v dnešní době sotva pochodí. 
 
Nehledě na to, že do těsný blízkosti Savile Row putuje dnes jeden butik nabízející konfekci – byť tý nejvyšší kvality – za druhým. Krejčovská ulice na sebe tak automaticky strhuje pozornost zbrusu nový nákupní skupiny. 
Tak například před pár roky se do sousední ulice nastěhoval americký oděvní řetězec Abercrombie & Fitch. Nebozí gentlemani z proslulých sousedních krejčovství jako Davies and Son, Gieves and Hawkes, Holland and Sherry či Henry Poole & Co ve svých dokonale zpracovaných oblecích museli vstřebávat věru nevšední zážitky. Za výlohami novýho souseda se předváděli spoře oblečení manekýni, který hlasitě povzbuzovaly nadšený teenagerky v trendy oblečení a s igelitkama ze sítě H&M. To byl pro distinguovaný muže, jejichž vpravdě umělecký ošacení v minulosti odívali např. Winston Churchill (svůj dlužní úpis ze Savile Row údajně nikdy neuhradil) či Napoleon III a v současnosti světová roajalistická smetánka nebo přinejhorším týpci z Hollywoodu, pohled vskutku infarktový. A když chtěl letos v srpnu tentýž americký řetězec otevřít pobočku s dětskym zbožím přímo v Savile Row, gentlemani a jejich sympatizanti spustili tak bouřlivou vlnu protestů, že Američani si to s expanzí radši rozmysleli. 
Vznik ulice Savile Row souvisí s vybudováním komplexu paláců a budov s názvem Burlington Estate v první polovině osmnáctýho století. Svý jméno získala po manželce vévody z Burlingtonu, totiž Lady Dorothy Saville. Zpočátku ji obývala hlavně vojenská vrchnost, jedním z prvních obyvatel dokonce byl budoucí britský ministerský předseda William Pitt mladší, ale už v sedmdesátých letech osmnáctýho století rozvinulo svou výkladní skříň první krejčovství. Průkopníci krejčovství na Savile Row dávno zanikli, ale někteří jejich profesní následníci, kteří se do Mayfair přesunuli o několik desítek let později, fungují úspěšně dodnes. K ohromnýmu rozvoji krejčovství došlo zejména v začátcích devatenáctýho století. Po celý Evropě se rozmohla éra dandysmu a s ní spojený vynález klasickýho obleku. 
 
Značný vliv na oblékání měl i Napoleon, který disponoval první armádou v jednotný uniformě. Malý výbojný francouzský vojevůdce sehrál důležitou, byť nepřímou roli i v založení slavnýho krejčovství Henry Poole & Co, který má svý sídlo na Savile Row už od roku 1840. James Poole, otec zakladatele značky, se podle místní legendy připravoval na tažení proti Napoleonovi, neboť hrozilo, že by mohl uprchnout z vyhnanství na Elbě. Tehdejší zvyk v britský armádě (která co do síly zbraní francouzský jednotky v předešlý bitvě u Waterloo hravě přemohla, ale co se elegance týká, stěží se jim mohla vyrovnat) velel, že každý voják si musí svou uniformu vyrobit sám. James Poole se tohoto úkolu zhostil tak příkladně a s takovou precizností, že ostatní vojáci u něj chvatně začali objednávat. Tak se vlastně zrodila krejčovská linie v rodině Pooleů, která světu později darovala smoking a jejíž oděvy nosil Charles Dickens, Jules Verne a generál Charles de Gaulle v uniformě s touhle visačkou za druhý světové války slavně osvobozoval Paříž.
Ve svým největším rozkvětu byla Savile Row doslova krejčovským eldorádem. Svůj domov zde nalezly bezmála dvě stovky prvotřídních zakázkových krejčovství. V hojných časech si tamější krejčovská šlechta dovolovala i odmítat zakázky ze zahraničí a uspokojovala výhradně britský gentlemany a jejich výsostný potřeby. Ta doba je už dávno passé…  
Prudký poryvy krize v odvětví dorazily na Savile Row koncem šedesátých let, kdy stylový mods (se kterýma se krejčí v běhu času naučili komunikovat) vystřídali psychedelici a hippies. 
 
Květinoví děti výrazně opanovali celosvětový společenský klima, a to se chtě nechtě projevilo i na zakázkách v Savile Row. Ještě že svět popkultury měl Beatles, kteří si v roce 1968 přímo v Savile Row zprovoznili kanceláře a hlavní studio své nahrávací společnosti Apple…
 
Ne že by ze spojení nejslavnější hudební skupiny světa a nejslavnějších krejčí světa vzešel počin nějakýho zásadnějšího významu. Jistý však je, že popkultura vzala elitářskou ulici na milost a elitářská ulice – do jistý míry – vzala na milost i popkulturu. To se koneckonců projevilo v následným roce, kdy v Savile Row otevřelo svůj butik módní studio s názvem Nutters. 
 
Už jméno naznačuje, že nešlo o běžný krejčovský dům. S finančním přispěním popový ikony Cilly Black začali zruční krejčí celebrit Tommy Nutter a Edward Sexton šít tradiční střihy z nejkvalitnějšího materiálu poučený nejnovějšími trendy. 
S Nutters do Savile Row udeřil uragán moderního a svěžího přístupu. Nový butik přinesl do ulice mnoho nových podnětů, ale k těm nejzásadnějším patřilo zavedení výkladní skříně s vystaveným zbožím – do tý doby element v Savile Row zcela neznámý.  
 
Příchod studia Nutters vydláždil cestu dalším mladým krejčím jako například Ozwaldu Boatengovi. Ghanský rodák proslul svou precizností a novátorstvím, oblíbili si jej zejména v zámoří a k jeho nejčastějším zákazníkům se řadí hollywoodský hvězdy. 
Vzdor výraznému omlazení se ani Savile Row nevyhnula hospodářská krize z posledních let. Dnes v ulici zbylo sedmnáct posledních „bespoke“ krejčovství. Další ohrožení hrozí od stavebních firem a realitních kanceláří, kteří prý v poslední době kolem týhle lokality nebezpečně krouží. Že je situace vážná, dokazuje i nedávná zpráva BBC, která Savile Row zařadila na seznam pěti nejohroženějších tradičních britských symbolů…
 
Davies and Son
Krejčovství založené v roce 1803 proslulo návrhem původních policejních uniforem, k pravidelným zákazníkům patřili Michael Jackson, Clark Gable či americký prezident Harry Truman.
Gieves & Hawkes
Tradiční krejčovství, který sídlí na adrese Savile Row, č. p. 1. Momentálně nejúspěšnější krejčí ze Savile Row, kteří mj. šatí členy britský královský rodiny a jako první tamější krejčovství představilo i ready-to-wear kolekci…
(víc tady www.stylesurfin.cz/post/44063598371/cislo-1-ze-savile-row)
 
H. Huntsman & Sons
Henry Huntsman založil svůj podnik v roce 1849. Dnes má krejčovství pověst jednoho z nejdražších na Savile Row – ceny za oblek začínají na 5 tisících librách.
 
Henry Poole & Co
Asi nejstarší dílna na Savile Row, značka se považuje za vynálezce smokingu, v minulosti patřil k pravidelným zákazníkům např. Winston Churchill a Charles Dickens.
 
Nutters of Savile Row
Krejčovský butik, který v roce 1969 rozjasnil tvář Savile Row. Obleky kombinují tradici s moderním pojetím, u Nutters nakupovalo pestrý sociální spektrum počínaje vévodou z Bedfordu a Lordem Montagu a konče Beatles, Biancou Jagger či Jackem Nicholsonem.
 
Ozwald Boateng
Boateng není jenom prvotřídním krejčím, ale platí za módního guru, kterýho zbožňujou celebrity. K jeho klientům patří Will Smith, Russell Crowe či Samuel L. Jackson a Robert Redford o něm nedávno točil reality shows. 
 
foto Mike Fleming

 
cc by sa 2.0


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.