Share |

Anatomie stylu, díl 39.: Parka

Style Surfin’ si dal za úkol objasnit všechny nejasnosti kolem fenoménu sportovního kabátu s kapucí zvanýho parka. Anebo anorak. Anebo fishtail… Snorkel parka? Vidíte, je to potřeba. :)
Na začátek: klasická parka s huňatou kapucí a delší fishtail parka, kterou nosili mods a teď ji mají v oblibě adolescentní dívky, jsou dva rozdílný vohozy. Oba však mají kořeny v americký armádě. (K historii fishtailu a mods a Quadrophenii atd atd psal Style Surfin’ tady: www.stylesurfin.cz/post/79395829737/k-historii-fishtail-parky)
Parka má kořeny mezi eskymáckými národy, od nichž oděv získal i pojmenování. Moderní podoba se však odvijí hlavně od bundy americký armády typu N-3B. Šlo o prodlouženou verzi klasický N-2B a Američani ji vyvinuli zkraje padesátých let hlavně pro piloty působící za polárním kruhem a v extrémních klimatických podmínkách (až do minus 50 °C). Zlidověl pro ni název „snorkel parka“, a to proto, že když si nositel natáhl kapuci, tak trošku připomínal šnorchl ve vodě.
Hlavním vnějším materiálem byl nylon, vlnu uvnitř později nahradil oranžový polyester. Ke klasickým znakům patří taky odnímatelná kapuce s kožešinovým lemem (ten přibyl o desetiletí pozdějc během vietnamský války). Typickou barvou byla zpočátku pelynkově zelená, a to kvůli nylonu značky DuPont. Netrvalo však dlouho a bundu v různých barevných a materiálových kombinacích vyráběly desítky značek určených civilistům. Ke klasickým výrobcům patřily brandy Alpha Industries, Avirex, Skyline, Woolrich či Spiewak.
 

 

Možná jste zaslechli tomuto typu oděvu říkat nejenom parka, ale taky anorak. Škodolibý označení anorak pochází z Británie. V polovině 80. let obliba parky poklesla, hipsteři (sry za to slůvko) kupovali jiný vohozy a u bundy zůstali hlavně školní nerdové, geekové a trainspotteři. V britský angličtině výraz anorak označuje právě „joudu“. 

Jenže, ještě v osmdesátkách nastalo vzkříšení. Parku si záhy přivlastnili členové indie-popových a alternativních skupin a samozřejmě jejich fanoušci. V 90. letech se přidali i stoupenci hip hopu, pro který se parka stala jedním ze stylových znaků. 

V průběhu posledních dvaceti let se parka zařadila do portfolia snad všech světových módních výrobců, globálními obchoďáky počínaje a vysokou konfekcí konče. Ceny i kvalita se různí. Historii této bundy teď už znáte – výběr je jenom na vás. 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.