Share |

Anatomie stylu, díl 23. - Motorkáři v ČSSR

fotky: archiv Tomáše Podhrazského

Nebylo tu sice nic podobnýho jako anglický Coffee-Bar Cowboys, Ton-Up Boys či Rockers, ale za menší esej to stojí…
 
 
Ve druhý polovině šedesátých let se mezi motorkáři v zámoří prosazoval nedbalej vzhled ve stylu motorkářských gangů jako Hells Angels. Symbolizovaly ho dlouhý vlasy a džískou, většinou řádně špinavou, s množstvím placek, válečných křížů, swastik a dalších symbolů nacistickýho Německa. Skze dobový hollywoodský filmy (např. Divocí andělé, 1966) se móda motorkářských gangů dostala i do Evropy. Drsní motorkáři na obou březích Atlantiku se do značný míry profilovali vůči květinovým dětem hippies, na druhý straně měli však i dost společnýho. Většinová společnost mezi nima většinou nerozlišovala – nedbalej vzhled, touha po svobodě a ryzí rebelství, to byly styčný prvky pro oba tábory. Jistou sounáležitost obou stylů koneckonců vystihuje i slavná Bezstarostná jízda (1969). 
 
K nám se motorkářská móda během komunismu dostávala nejčastěji v týhle podobě. Byť na našich silnicích jezdily i britský coffeeracery značek Norton a Matchless (fungovalo tady i zastoupení), ostrovní ’coffee bar cowboy style’ šedesátých let (černá kůže, bílý šály a ponožky) se pro značnou kulturní vzdálenost střeženou železnou oponou u nás neuchytil. Zato buřičský ohoz v džínovym a dlouhý „máničkovský“ vlasy podle americkýho vzoru u nás slavil veliký úspěchy. 
 
S oblečenim to za komunismu nebylo snadný, to ví nejen motorkáři. Kožený bundy a kalhoty se šili po známých kožešnících. Kalhoty se obvykle nosily manšestráky nebo džíny, na nohou vojenský půllitry či kanady. K image československýho motorkáře patřily i vousy a v souznění s americkými motorkáři se objevovaly rozličný odznáčky a harlejářský nášivky. Na těch nechyběly hvězdy a pruhy, a to značilo soustavnou buzeraci od příslušníků Veřejný bezpečnosti.
 
Koneckonců, rebelská afinita k Americe byla v časech tuhýho komunismu jasná. Navíc se u nás od druhý světový války (už i před ní) nacházelo slušný množství amerických motorek Harley Davidson a Indian. Fanoušci si je nejrůznějc upravovali, a to tak, že každej kousek byl vlastně originálem. 
 
Ostatně tu fungoval i Harley Davidson klub, ale zašťiťoval ho Svazarm (v Československu existoval už od roku 1928, je nejstaršim na světě), a tak se zakládali i jiný kluby, jako byla v sedmdesátých letech třeba Horda. 
 
V sedmym desetiletí se k nám na neveřejných projekcích dostal i film Easy Rider, který řadě domácím motorkářům posloužil nejen jako veliká inspirace pro svéráznou domácí úpravu motorek na choppery, ale i jako inspirace stylová. 
 
Víc o motorkářích tady: www.stylesurfin.cz/post/49537624464/motorkari
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.